'BAREM NEKE KORISTI OD OVE KORONE': /

Nekoć se za 30 kn u Dubrovniku mogla dobiti kava, a danas? Pizza, lignje, meso s povrćem...

Image

'Da pizza u Dubrovniku pizza 30 kuna?! Hajde, neka je bar neke koristi od ove korone'

2.2.2021.
15:03
VOYO logo

Nema sumnje da je pandemija koronavirusa naglavačke okrenula i ugostiteljski sektor u Hrvatskoj, ali izgleda da se u Dubrovniku ipak dogodilo malo čudo. Tamo gdje su pretprošle godine cijene hrane bile astronomske, a kava je koštala 30 kuna, sada se na nekim mjestima pizza može dobiti za isto toliko novca umjesto za 100 kuna, piše Slobodna Dalmacija. "Da pizza u Dubrovniku košta 30 kuna?! Hajde, neka je bar neke koristi od ove korone", komentirao je jedan od lokalnih stanovnika.

Uz gratis dostavu se tako u Dubrovniku ovih dana može dobiti za sasvim pristojan iznos. U jednom fast food restoranu nadomak grada nudi se "corona jelovnik" na kojem su različite vrste pizza 35 kuna. U pizzeriji u poslovnom dijelu grada cijena je 35-40 kuna. U Župi dubrovačkoj, jedan je restoran ovog tjedna nudio meso s povrćem ili lignje na žaru za 35 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'ŽIVI SMO! OSJEĆALI SMO SE MRTVIMA BEZ KAFIĆA': /

Talijani pohrlili na kavu nakon popuštanja mjera: 'Divno je biti ovdje...'

Image
'ŽIVI SMO! OSJEĆALI SMO SE MRTVIMA BEZ KAFIĆA': /

Talijani pohrlili na kavu nakon popuštanja mjera: 'Divno je biti ovdje...'

Kako je moguća tolika promjena?

Izgleda da nije bilo izbora i ugostitelji su se morali prilagoditi nastaloj situaciji. "Znatno manje ljudi radi pa su manji i troškovi. U ponudi su i jeftinije stvari, neki vlasnici objekata uspjeli su ispregovarati sa vlasnicima niže najmove, a nekima je i Grad izašao ususret s nižom najamninom. Ovakve niže cijene sada najbolje pokazuju zašto su cijene u Dubrovniku više od ostalih gradova, a na što smo stalno upozoravali. Razlog tome su veliki ulazni troškovi, najmovi, smještaj radnika, ogromne najamnine", rekao je za Slobodnu Dalmaciju predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnika Ante Vlašić.

Predsjednica Županijske gospodarske komore Dubrovnik Nikolina Trojić također smatra da se treba prilagoditi tržišnim uvjetima. "S druge strane, uvjeti koji određuju cijenu jesu i cijena prostora koji oni zakupljuju i radnika koje plaćaju. U dobrim vremenima sve su cijene rasle, tako da je finalni proizvod bio veći nego danas. Iz razgovora s našim članovima vidim da su im izašli u susret najmodavci pa su smanjili cijene najma prostora, isto tako su i radnici, svjesni krize, pristali na snižavanje plaća, mnogi od njih rade i za onih 4 tisuće kuna potpore države. Sve je to utjecalo na korekciju krajnje cijene", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trojić kaže da je kod popuštanja epidemioloških mjera situacija čudna i nezgodna. "S jedne strane zemlja smo u EU koja možda ima najliberalnije mjere ako pratimo što se događa u Francuskoj, Španjolskoj, Njemačkoj....tamo ima i policijskog sata i totalnih lockdowna. Međutim, uvažavajući sniženje broja zaraženih kod nas i to da gospodarstvo više nema daha, da poduzetnici ne mogu dalje... kada sve to zbrojimo možda je došlo pravo vrijeme da se mjere olabave", rekla je Trojić.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo