A što je s aflatoksinima u siru, vrhnju i jogurtu?

21.2.2013.
9:51
VOYO logo

Naime, iz Ministarstva poljoprivrede nisu odgovorili ni na upit e-poštom ni na telefonske pozive novinara Poslovnog dnevnika, a u Ministarstvu zdravlja koristili su se diplomatskim vještinama.

"Utvrđivanje mikotoksina u hrani općenito, pa i u uzorcima mlijeka, provodi se na cjelovitim što većim serijama na što više jedinica, te se u pravilu ne uzorkuje u maloprodaji, osim u slučaju sumnje", odgovorili su iz kabineta ministra Rajka Ostojića. Naveli su da nadzor nastavljaju te da će javnost biti upoznata s rezultatima. Ustvrdili su i da "nema potrebe na aflatoksin kontrolirati svježe meso junadi ili mesne prerađevine jer su mikotoksini kao kontaminanti rezultat sintetiziranja različitih plijesni u hrani neanimalnog podrijetla poput žitarica, oraščića ili vina".

Također, kažu da se "u sirovom ili toplinski obrađenom mlijeku od mikotoksina ispituje isključivo aflatoksin M1, koji je metabolički produkt i potječe iz hrane za životinje".

Jedino su na zagrebačkoj Agronomiji neslužbeno potvrdili da je moguće da tragova aflatoksina ima i u prerađevinama mlijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
savrseni kandidatkinje
GLEDAJ ODMAH!
VOYO logo