Sezona kolinja osječku je tržnicu napunila čvarcima. Iako je cijena kilograma bila i po 80 kuna, sada se nudi već za 50.
Najskuplji su u trgovačkim centrima, između 100 i 120 kuna, dok su u mesnicama upola jeftiniji. No kupcima je i 60 kuna previše.
Da se na tržištu čvaraka zbivaju promjene, primijetili su i ugostitelji, kojima su dobavljači prepolovili cijene.
"Ako je bilo 50 kuna vrećica i sad je 50 kuna vrećica, samo što je ona vrećica bila pola kile, sad je od kile", kazao je ugostitelj Tomislav Barić.
U Slavoniji se čvarci tradicionalno tope od masnoća domaćih svinja, no na tržište su stigle i jeftinije uvozne. Sve to utjecalo je na cijene.
"Pojeftinjenje je jer se pojavila neka uvozna priča i sad su naši domaći proizvođači morali poravnati cijenu po uvoznoj priči koja dolazi iz zemalja EU", dodao je Barić.
No majstori za čvarke reći će da nije svaki čvarak – čvarak.
Ovi baranjski godinama drže istu cijenu i bez obzira na tržište neće se mijenjati.
Nekada su čvarci koštali samo 25 kuna, no danas su delicija i biznis.