Vrhunski hrvatski chef Andrej Barbieri preminuo je u 50. godini života, javlja Index. Barbieri je široj javnosti bio poznat kao jedan od članova žirija emisije 'Masterchef'. Posljednjih nekoliko tjedana u bolnici se borio za život.
Barbieri je studirao u Italiji, vodio je kuhinje mnogih restorana u najpoznatijim turističkim destinacijama na Mediteranu, ali i Egiptu, Grčkoj, Španjolskoj i Hrvatskoj.
Vodio luksuzne restorane i bistroe
Barbieri je 2017. otvorio prvi hrvatski restoranu u Kataru, radi se o bistrou Qavannu u Dohi. Istodobno je vodio luksuzni restoran i bistro, opatijsku Bevandu i riječku Conca d'Oro.
Bio je nagrađivani chef koji je često naglašavao problem uvoza jeftine i nekvalitetne hrane.
Smatrao je da Hrvatska ima ogroman potencijal za proizvodnju zdrave hrane
"Gledajte, u ovoj ekonomskoj situaciji logično je da obitelj kupuje onu najgoru piletinu ili triput odmrzavanu svinjetinu za dvadeset kuna nego da kupuje pravo meso ili ribu za osamdesetak kuna, jer s dvadeset kuna može napraviti ručak. Isto vrijedi i za voće, i za povrće, i za mliječne proizvode", rekao je jednom prilikom te dodao kako Hrvatska ima golemi potencijal za proizvodnju zdrave, ali i autentične hrane s jakim lokalnim štihom, prenosi Index.
Zdravstveni problemi i borba za život
U proljeće 2017. otvorio je bistro Barbieri's u Zagrebu nakon čega se povukao na nekoliko mjeseci zbog zdravstvenih razloga. Pisao je jelovnike, vodio nabavu i kuhao te u bistrou provodio 12 sati dnevno. U ljeto se oporavljao, a onda je preuzeo poziciju chefa konzultanta u otvaranju bistroa u Dohi. Index piše da se proteklih nekoliko tjedana u bolnici borio za život.
Njegova smrt šokirala je mnoge, od njega se opraštaju na društvenim mrežama.