Skorbut, bolest od koje su u prošlosti obolijevali mornari na dugotrajnim putovanjima na kojima nisu konzumirali svježe voće i povrće, ponovno se pojavio u Australiji, izjavili su zdravstveni dužnosnici.
Skorbut nastaje zbog nedostatka vitamina C, a u prošlosti je to bila smrtonosna bolest.
Jenny Gunton, voditeljica Centra za istraživanja dijabetesa, pretilosti i endokrinologije pri Institutu Westmead u Sydneyu, rekla je da se skorbut ponovno pojavio u Australiji zbog loših prehrambenih navika ljudi.
Ona je otkrila tu bolest nakon što je nekoliko njezinih pacijenata imalo rane koje nikako nisu zacjeljivale.
"Kada sam je upitala o prehrani, jedna osoba je rekla da jede malo ili gotovo ništa voća i povrća, ali su ostali jeli prilične količine povrća. Međutim, previše su ga kuhali, a to ubija vitamin C", kazala je Gunton.
"Možete konzumirati puno kalorija, a da ne dobijete dovoljno nutrijenata", upozorila je.
Dijagnoza skorbuta postavljena je dvanaestero pacijenata na temelju krvnih testova i simptoma, a izliječilo ih je jednostavno uzimanje vitamina C.
Simptomi skorbuta su sklonost krvarenjima i infekcijama, gubitak kose, slab razvoj kostiju i zubi, sporo cijeljenje rana, razdražljivost, slabost i slabokrvnost.
Najbogatiji su izvori vitamina C voće i povrće te iznutrice kao što su jetra, bubrezi i mozak. Među voćem i povrćem ističu se naranča, jagode, brokula, kivi, paprika i grejp. Pretjerana termička obrada namirnica uništava taj vitamin.