Europska Agencija za kontrolu hrane (EFSA) pozvala je Europsku komisiju da spriječi bilo kakvo buduće konzumiranje sumnjivih sjemenki i savjetovala ne konzumiranje klica ili proklijalog zrnja ako nisu potpuno termički obrađeni, piše Guardian.
Podsjetimo, više od 4.100 ljudi u Europi i SAD-u zaraženo je E. coli nakon izbijanja epidemije na sjeveru Njemačke i u francuskom Bordeauxu.
"Analizom informacija iz Njemačke i Francuske došli smo do zaključka kako su egipatske piskavice poveznica između uzgajivača klica", potvrdili su iz EFSA-e te dodali kako bi i ostale pošiljke piskavice uvezene iz Egipta od 2009. godine do danas mogle biti zaražene, te kako će se u svim zemljama uvoznicama provesti detaljna istraga sumnjivih sjemenki.
Inače, piskavica je vrlo uobičajen sastojak indijske kuhinje. U zemljama Sredozemlja uzgaja se kao ljekovita biljka. Cvate u lipnju i srpnju, a sjeme se bere u kolovozu. Ona je svojevrsni zimski eliksir čije antivirusne moći ne ublažavaju samo prehladu i gripu, nego sprečavaju nastanak njihovih simptoma. Njene sjemenke smatraju se i izvrsnim začinom.
specijal-201012070191004-Epidemija EHEC bakterijom
Vezani članci:
arti-201106140183006 arti-201106170076006 arti-201105260132006 arti-201106160305006 arti-201106100287006