Potencijalno smrtonosna bakterija pronađena u piletini mogla bi uzrokovati porast slučajeva raka debelog crijeva, pokazuju istraživanja, piše Daily Mail.
Crveno i prerađeno meso povezuju s povećanim rizikom od bolesti, a perad se do sada smatrala sigurnijim izvorom proteina. Ipak, studije su otkrile da bakterija kampilobakter, koja se nalazi u piletini, uzrokuje crijevne infekcije te može ubrzati napredovanje raka debelog crijeva.
Kampilobakter najčešći je izvor trovanja hranom, a često se nalazi u sirovoj piletini. Obično uzrokuje proljev, mučninu i povraćanje koji se prirodno povlače unutar tjedan dana. Međutim, u teškim slučajevima može biti opasno za djecu, starije osobe i osobe s autoimunim bolestima.
Iako istraživanje nije dokazalo da je bakterija izravno odgovorna za rastuće stope raka, istraživači kažu da bi kampilobakter mogao izložiti javnost većem riziku. Talijanski su znanstvenici prošli su tjedan otkrili da redovito jedenje piletine može udvostručiti smrtni rizik od 11 različitih vrsta raka, uključujući rak debelog crijeva i želuca.
Rizični oni koji jedu četiri porcije piletine tjedno
Otkrili su da su oni koji pojedu četiri porcije piletine tjedno, imaju dvostruko veći rizik od smrti od raka debelog crijeva ili želuca u usporedbi s onima koji jedu jednu porciju piletine tjedno.
U novom istraživanju, američki istraživači pratili su više od 70 pacijenata s ovom bolešću i usporedili razine kampilobaktera u njihovom probavnom sustavu. Broj bakterija porastao je kod pacijenata čiji se rak proširio na ostale dijelove tijela.
Cytolethal distending toxin (CDT) - toksin koji uzrokuje povećanje i smrt stanica - često se nalazi u sojevima kampilobaktera, a mogao biti razlog ubrzanja raka jer uzrokuje oštećenje DNK. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdila ova izravna veza.
Da bi izbjegli trovanje hranom, treba dobro skuhati piletinu, odvojiti meso od ostale hrane, držati ga u hladnjaku i oprati ruke i posuđe nakon dodirivanja sirovog mesa. Agencija za standarde hrane (FSA) nadodaje da se piletina ne treba prati da se bakterije ne prošire po kuhinji.
POGLEDAJTE VIŠE: Trovanje u studentskom restoranu u Rijeci: 'Uzeli smo uzorke hrane, ali i stolice od oboljelih. Čekamo rezultate'