SEDMERO ČLANOVA ISTE OBITELJI UMRLO NAKON ŠTO SU POJELI LOKALNU DELICIJU: /

'Trenutačno ne postoji specifični protuotrov'

Image
Foto: Ilustracija: Profimedia

Kukuruzni rezanci su stajali u hladnjaku jedne kineske obitelji godinu dana prije nego što su ih pojeli, a za to vrijeme je u njima nastala smrtonosna bongkrek kiselina

21.10.2020.
21:36
Ilustracija: Profimedia
VOYO logo

Sedam ljudi iz iste obitelji na sjeveroistoku Kine umrlo je 10. listopada, a još dvoje nekoliko dana kasnije, nakon što su pojeli lokalnu deliciju, jelo zvano Suantangzi. To se jelo sastoji od rezanaca od kukuruznog brašna, koji su, u ovom slučaju, stajali u hladnjaku više od godinu dana, zbog čega je kemijskom reakcijom nastala iznimno opasna bongkrek kiselina, piše Mirror. Srećom, preživjelo je troje djece iz te obitelji i to samo zato što su odbili pojesti to jelo jer im se nije svidio okus.

Simptomi trovanja bongkrek kiselinom počinju svega nekoliko sati nakon njenog unošenja u organizam, a uključuju bol u trbuhu, znojenje, slabost, padanje u komu te na kraju smrt. Ova je obitelj poživjela još pet do sedam dana nakon konzumiranja otrovanog jela, no smrt može nastupiti i u roku od 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutno ne postoji specifični protuotrov. Jednom kad se osoba otruje, postotak smrtnost je između 40 i 100 posto. Otporna je na kuhanje na visokim temperaturama", pojasnio je Gao Fei, direktor sigurnosti hrane u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti kineske provincije Heilongjiang.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo