mjerenje gubitka i bacanja hrane /

Poražavajuća statistika: u svijetu se godišnje baci hrana vrijedna 800 milijardi eura

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Cilj je te inicijative preusmjeriti više hrane prema 800 milijuna pothranjenih ljudi širom svijeta i smanjiti emisiju štetnih plinova u proizvodnji nepojedene hrane

6.6.2016.
7:32
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Novi globalni standard za mjerenje gubitka i bacanja hrane pomoći će zemljama da intenziviraju napore kako bi efikasnije skladištile, transportirale i konzumirale hranu, poručile su u ponedjeljak međunarodne udruge i organizacije koje su sudjelovale u njegovom kreiranju.

Na putu od mjesta proizvodnje do mjesta konzumacije kvari se odnosno baca otprilike trećina hrane mjereno masom, u vrijednosti do 940 milijardi dolara godišnje, procjenjuje specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proces utvrđivanja standarda za obračun izgubljene i bačene hrane i za podnošenje odgovarajućih izvješća predvodio je Svjetski institut za resurse, a u njemu su sudjelovali i Forum za potrošačku robu, FAO, Program Ujedinjenih naroda za zaštitu okoliša (UNEP) i Svjetsko poslovno vijeće za održivi razvoj.

Standard uključuje međunarodne definicije i zahtjeve prema vladama, kompanijama i drugim organizacijama da podnose izvješća o utvrđenom gubitku i rasipanju hrane i da uspostave kontrolu nad tim procesima kako bi ih ublažile, tumače autori standarda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj je te inicijative preusmjeriti više hrane prema 800 milijuna pothranjenih ljudi širom svijeta i smanjiti emisiju štetnih plinova u proizvodnji nepojedene hrane, čiji udio u ukupnoj emisiji iznosi oko osam posto.

"Jednostavno nema razloga da se toliko hrane gubi i baca", upozorio je predsjednik Svjetskog instituta za resurse Andrew Steer.

"Sada imamo moćan novi alat koji će vladama i kompanijama pomoći da uštede na troškovima, zaštite resurse i pobrinu se da više ljudi dobije potrebnu hranu", dodaje Steer u priopćenju.

Kompanije, zemlje i gradovi često ne raspolažu informacijama o tome koliko hrane izlazi iz opskrbnog lanca te zašto se to događa i gdje. Definicije gubitka i rasipanja hrane također se uvelike razlikuju, što otežava usporedbu, pokazuje dokument o novom standardu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Veliki je izazov upravljati nečime što ne mjerite", dodaje se.

Pascal Greverath iz Nestlea navodi da je taj prehrambeni div testirao standard kako bi izmjerio gubitak svježeg mlijeka u lancu opskrbe u Pakistanu gdje ga nabavlja od više od 100 tisuća poljoprivrednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući rashlađenim spremnicima u selima i sustavima hlađenja upotrijebljenim u transportu bačeno je samo 1,4 posto prikupljenog mlijeka, pokazao je novi standard. Usporedbe radi, odgovarajući prosjek u toj zemlji iznosi više od 15 posto.

Stručnjak FAO-a za agroindustriju Robert van Otterdijk kaže pak da će njegova agencija početi primjenjivati standard u zemljama u razvoju kako bi utvrdili njegove mogućnosti u generiranju boljih podataka o gubitku i bacanju hrane.

U zemljama s niskim dohotkom veći je problem "gubitak" hrane, odnosno kvarenje hrane tijekom žetve, te pri skladištenju, transportu i obradi. U bogatijim zemljama fokus je na bacanju hrane.

Zagovornici standarda predstavljenog na Globalnom forumu za zeleni rast u Kopenhagenu nadaju se da će ga vlade usvojiti u sklopu mjerenja napretka u ostvarivanju novih ciljeva održivog razvoja, koji predviđaju da se bacanje hrane prepolovi do 2030. U istom je roku predviđeno i smanjenje gubitka hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo