Amerikanci bacaju hrane gotovo koliko je i pojedu, a za sve je kriv 'kult perfekcionizma', koji produbljuje glad i siromaštvo te uzrokuje velike poteškoće za okoliš, piše The Guardian.
Ogromne količine svježeg voća i povrća odbacuju se samo zato što nisu podobne za izlaganje na policama trgovina jer ljudi ne vole kupovati 'nesavršene' komade voća i povrća.
Zbog visokih standarda koje postavljaju vlasnici trgovina, godišnje se baci oko 60 milijuna tona nesavršenih proizvoda, koji vrijede oko 160 milijardi dolara.
Pogubne brojke
No, to je samo mjera proizvoda koje odbijaju trgovine i ne ubraja voće i povrće koje uzgajivači ostavljaju na poljima i u skladištima jer znaju da ih neće moći prodati.
Kada se te dvije mjere pribroje, stručnjaci kažu da se pola svog proizvedenog voća i povrća jednostavno baca.
Na svjetskoj razini, ta brojka iznosi oko 30 posto uroda tj. 1,6 milijardi tona godišnje. Da se kutije odbačene hrane poslože jedna na drugu, dosegle bi mjesec i jednom ga obišle.
Odbačena hrana je i veliki problem za okoliš zbog metana koji nastaje raspadanjem te je odgovorna za oko 8 posto globalnog zagađenja, što je više od Indije i Rusije.
Postoji li rješenje?
Osim zagađenju, bacanje hrane doprinosi i svjetskog gladi, a moguće je da bi problemi nestali kada bi nestalo pohlepe. Roger Gordon, koji se bavi spašavanjem odbačene hrane, tvrdi da bi povećanje količinu voća i povrća na tržištu automatski smanjilo cijenu i trgovcima godišnje oduzelo oko 250 milijardi dolara.
U konačnici se čini da je to samo još jedan način na koji se trgovci pokušavaju riješiti viška robe kako bi održali cijene. No, u sve više trgovina postoje police s 'ružnim' voćem i povrćem, najčešće po sniženim cijenama. Hoće li ovaj eksperiment uroditi plodom ili je kupcima stvarno bitniji izgled voćke od problema gladi i zagađenje, samo će vrijeme pokazati.