Panika u Njemačkoj, ali u okolnim zemljama, dodatno je pojačana viješću da je zbog bakterije EHEC preminula još jedna žrtva - radi se o petoj ženi sa sjevera Njemačke, gdje se zaraza najbrže širi. Sve žrtve bile su u dobi od 41 do 89 godina.
Njemački Bild objavio je izjavu njemačke ministrice poljoprivrede, Ilse Aigner, koja je rekla da se opasna bakterija širi preko svježih krastavaca, rajčica i salate gnojenih stajskim gnojivom.
''Rezultati ispitivanja s Instituta Roberta Kocha pokazuju da je konzumacija sirovih krastavaca, rajčice i salate uzrok infekcije bakterijom'', poručila je Aigner, te je ujedno pozvala stanovnike sa sjevera Njemačke da ne jedu spomenuto povrće.
Bakterija otporna na antibiotike, otežano liječenje
Institut Roberta Kocha dosad je zabilježio 140 kritičnih slučajeva zaraze, najviše na sjeveru i sjeveroistoku zemlje. Lokalni mediji prenose da je oko 600 osoba zaraženo bakterijom. Svi odgovorni u Njemačkoj, ali i u okolnim zemljama, uključujući i Hrvatsku, pozivaju građane da dobro peru salatu prije konzumacije.
Podsjetimo, radi se o non-O157 E. coli bakteriji, koja ne reagira na većinu antibiotika zbog čega je liječenje neučinkovito, a bolest u najtežim slučajevima izaziva unutrašnje krvarenje, otkazivanje rada bubrega, grčeve u trbuhu, proljev i anemiju. Bakterija E. coli inače živi u crijevima ljudi i životinja, te je tamo potpuno bezopasna, no u drugim organima može biti smrtonosna. Liječnici u Njemačkoj vjeruju kako će biti još žrtava.
Vezani članci:
arti-201105251005006 arti-201105250474006 arti-201105240517006