Negdje početkom srpnja, dok se još cijela Hrvatska na karti ECDC-a "zelenila" i dok su nam naši političari tepali da smo "sigurna destinacija", jedan od naših turističkih konkurenata već se dobrano "crvenio". Broj novozaraženih koronavirusom u Portugalu tada je, unatoč toplom vremenu, počeo naglo rasti. Krivac za to bio je delta soj čije su širenje u toj zemlji potaknuli dolasci britanskih turista.
Portugal je, naime, sredinom svibnja 2021. postao prva i jedina EU zemlja koja je dopustila masovni ulazak posjetitelja iz Velike Britanije, tadašnjeg europskog žarišta delta soja. Zbog tog ih je poteza kritizirala i njemačka kancelarka Angela Merkel rekavši im da su svoje granice otvorili prerano i "preširoko".
Pritisnuti rastom broja novozaraženih, na kraju su ipak bili prisiljeni uvesti restrikcije za Britance što uključuje 14-dnevnu karantenu za sve one koji ulaze u zemlju, a nisu u potpunosti cijepljeni. Osim restrikcija na granici, Portugalci su, usred sezone, uveli i strože epidemiološke mjere što se posebno odnosilo na Lisabon gdje je bilo najviše novih slučajeva Covida.
Kako izgleda turizam u 'crvenoj zoni'? Pa, uglavnom normalno...
Unatoč novim mjerama i restrikcijama, Portugal je cijelo ljeto ostao u "crvenom". Utjecalo je to na turističku sezonu od koje se očekivalo da će se, po broju noćenja, barem djelomično približiti onoj iz pretpandemijske 2019. godine. Prema službenim izvještajima, broj domaćih gostiju u lipnju 2021. u odnosu na dvije godine ranije bio je manji za 7,6 posto, ali je zato stranih turista bilo čak 72 posto manje.
Iako službenih podataka za kolovoz još nema, stanovnici Lisabona reći će vam kako je njihov dojam da stranaca sada ima više nego početkom ljeta te da na nekim mjestima viđaju gužve kakve nisu vidjeli još od početka pandemije. U to se prošloga tjedna uvjerio i net.hr jer, zaista, živahne ulice portugalske prijestolnice ne odaju dojam "crvene zone". Maske na otvorenom nisu obvezne, atmosfera je opuštena, a terase kafića i restorana pune su turista.
Ugostiteljski objekti smiju raditi do 2 sata ujutro, javni prijevoz funkcionira normalno jednako kao i sve turističke atrakcije. Oko jedne od najpoznatijih, Nacionalne palače Pena u Sintri, stvaraju se veliki redovi turista koji žele vidjeti njezinu unutrašnjost. Neki strpljivo čekaju i po sat vremena.
Što zbog većeg broja turista u kolovozu, a što zbog epidemioloških mjera koje predviđaju smanjen broj ljudi u zatvorenim prostorima, slični redovi mogu se vidjeti i ispred brojnih muzeja, galerija, povijesnih građevina...
Posebne mjere na hotelskom doručku
I dok je na otvorenom sve manje-više normalno, možemo slobodno reći da u zatvorenim prostorima vlada "novo normalno". Hoteli rade prema posebnim mjerama što znači da od gostiju, prilikom dolaska, traže potvrdu o cijepljenju ili negativan test na Covid. Nošenje maski obvezno je od ulaska u objekt pa sve do dolaska u sobu. Po strogim pravilima regulirano je i ponašanje na doručku.
Prilikom dolaska do restorana, gost mora pričekati da ga osoblje pusti unutra, a sve zbog kontrole broja ljudi u prostoru. Prilikom ulaska obvezna je dezinfekcija ruku, a dat će vam i rukavice koje ćete morati nositi dok uzimate hranu. Maska je, naravno, obvezna sve dok ne sjednete za stol.
Nošenje maske strogo se kontrolira u svim zatvorenim prostorima. Primijete li vas u trgovini, na stanici metroa ili u javnom prijevozu bez maske, odmah će vas upozoriti da je stavite. U nekim, uglavnom manjim trgovinama, strogo će paziti i da pri ulasku dezinficirate ruke.
U Hrvatskoj 'nemoguće', u Portugalu funkcionira
I na otvorenom, a pogotovo u zatvorenim prostorima, u Portugalu je obvezna distanca, no teško da će vas itko opomenuti ako nekome stanete preblizu. Pravi dokaz za to su ogromne gužve ispred barova gdje su, osobito vikendom, ljudi u uskim uličicama četvrti Bairro Alto natiskani poput sardina, a policija, koja bi trebala paziti na provođenje epidemioloških mjera, uglavnom je nemoćna.
Moguć je i boravak u zatvorenom dijelu restorana i kafića, ali ne bez Covid potvrde ili negativnog testa. Osoblje na ulazu obavlja kontrolu, a testovi se prodaju za tri eura. Ono što neki u Hrvatskoj misle da je nemoguće pa, neslužbeno, i sam Stožer odustaje od šire primjene, u Portugalu funkcionira i nikako se ne može reći da zbog kontrole potvrda ili testiranja na ulazu hoteli, kafići i restorani zjape prazni, čak naprotiv.
Necijepljeni se testiraju sami, a tu ima jedan problem
No, i tu postoji problem. Necijepljene osobe na ulazu testiranje uglavnom obavljaju same. Dosta njih to čini na nepravilan način i to tako što štapić tek kratko gurnu u nos i izvade što je suprotno pravilu po kojem se štapić mora umetnuti na dubinu od 2,5 centimetara te zarotirati kako bi se pravilno uzeo uzorak.
Kad se jednom, bilo preko Covid potvrde ili negativnog testa, uđe u kafić ili restoran, maske više nisu obvezne kao ni distanca. U kafićima je, za razliku od Hrvatske, dopušteno konzumiranje grickalica kao i sve ostale hrane koju nude.
Uz neke razlike, situacija je, možemo reći, slična kao u Hrvatskoj osim što ugostitelji smiju raditi do dva ujutro i što Covid potvrda ipak ima svoju svrhu kad je riječ o slobodnijem boravku u zatvorenom.
Kad je Portugalom počela divljati delta, mnogu su se bojali katastrofalnog scenarija, Početkom ljeta u zemlji je bilo manje od 40 posto cijepljenih, a dnevne broje novozaraženih prelazile su 3000. Katastrofa se nije dogodila, novozaraženih je kroz ljeto bilo između 2500 i 3000 dnevno što nije malo, ali umrlih je bilo više od 10 puta manje nego tijekom zimskog vala.
Sve više cijepljenih, sve manje zaraženih
Kako je ljeto odmicalo, cijepilo se sve više ljudi, a potkraj kolovoza počeo je padati i dnevni broj novozaraženih koji se spustio na manje od 2000. Što se tiče procijepljenosti, od zemlje s relativno malim brojkama, Portugal je sada u europskom vrhu s oko 82 posto potpuno cijepljene odrasle populacije. Prije desetak dana počeli su cijepiti i djecu od 12 do 15 godina.
I dok se u Hrvatskoj s procijepljenošću odraslih od tek 50-ak posto epidemiološka situacija ubrzano pogoršava, u Portugalu je sve bolje pa je popuštanje nekih epidemioloških mjera, poput broja ljudi na okupljanjima, već počelo, a ovisno o brojkama, trebalo bi se nastaviti i tijekom rujna. Nastave li im brojke padati, na ECDC karti uskoro bi mogli postati zeleni što će sigurno ići u prilog oporavku turizma tijekom jeseni.