Zbog novih pravila Europske unije, Rumunjskoj od 1. lipnja prijeti prestanak masovne proizvodnje rumunjskih ćevapa poznatih pod nazivom ''mici'' (čita se: mič). Iako se radi o najpopularnijem nacionalnom jelu brze prehrane, a industrija ćevapa "mici" vrijedna je oko 10 milijuna eura godišnje, od 1. lipnja Rumunji ih moraju prestati proizvoditi jer sadrže aditive koji se više ne smiju koristiti u hrani na području EU, pa tako ni u Rumunjskoj.
U rumunjske ćevape tradicionalno se, osim mesa, stavljaju natrijev karbonat i još neki antioksidansi i konzervansi, koji od 1. lipnja postaju zabranjeni u hrani u EU. Ali problem je što su Rumunji toliko navikli na sve te aditive u svojim ćevapima da im nijedna druga vrsta ćevapa nema dobar okus.
Rješenje bi se ipak moglo pronaći
''Za Rumunje, ćevapi u Srbiji, BiH ili u Bugarskoj uopće nemaju okusa. Rumunji desetljećima jedu 'mici' i prepoznaju upravo taj specifičan okus i teksturu'', kaže jedan Rumunj, koji u Bruxellesu prati događaje oko zabrane ''micija''. O tome koliko su rumunjski ćevapi popularno nacionalno jelo govori i podatak da je McDonalds nedavno na jelovnike svojih restorana u Rumunjskoj uvrstio novo jelo McMici, piše Večernji list.
Rumunjska vlada odmah je, krajem prošlog tjedna, poslala svoje pregovarače u Bruxelles sa zadatkom da pokušaju spasiti ''mici'' od zabrane. Rješenje bi, čini se, ipak moglo biti pronađeno, ali teško da može biti izvedeno do 1. lipnja, kad zabrana stupa na snagu.