Hranjivi za čovjeka /

Europa dala amen za bube na tanjuru: Probali smo pivo od cvrčka i raspitali se zašto su insekti budućnost

Bube nisu u glavi ali mogle bi se naći na tanjuru. Već ih sada jede oko 2 milijarde ljudi na svijetu. A jest ćemo ih i mi. Ali ne kao hrskavi čips, kako to neki zamišljaju

24.1.2023.
8:00
VOYO logo

Možda ne biste baš pojeli prženog skakavca, ali bi li vam se gadilo da jedete kreker ili kruh u kojem je brašno zrikavca ili crva?

Od sutra se ono legalno može prodavati u hrvatskim trgovinama. Naravno da većina nas osjeća gađenje kad pomisli na to da jede crve, mi nismo Tajlanđani, Meksikanci niti stanovnici Gane, gdje je to normalno i uobičajeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, mnogi stručnjaci upozoravaju da su insekti budućnost. Puni su proteina, i hranjivi za čovjeka, a ne zagađuju.

Poljski šturak s Jamajke ili zrikavac. Izvrsni su skakači, plivači, ali oni su i kanibali. Ako ih je na jednom mjestu previše - postaju krvoločni. Ali inače su - simpatični i ukusni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možete probati živog, ali mi preporučujemo uvijek termički obrađenog. Možemo li pretjerati? Pa stvar je u tome da je to animalni protein i imate dva bubrega u životu . I morate paziti, puno je proteina, oko 70 posto. Pa ga ne možete jesti baš kao jogurt i mlijeko", priča Aleksandar Gavrilović, vlasnik Insektarija, tvornice buba.

Bube nisu u glavi ali mogle bi se naći na tanjuru. Već ih sada jede oko 2 milijarde ljudi na svijetu. A jest ćemo ih i mi. Ali ne kao hrskavi čips, kako to neki zamišljaju.

"Dozvoljeno je sada brašno cvrčaka. Samo brašno je sirovina, ali od njega se onda može sve raditi. Kruh, peciva, keksići", rekao je Aleksandar.

"Mi ovo recimo uz jogurt žlicicu jedemo umjesto probiotika…Jer hitin je neprobavljiv za ljude ali je odličan probiotik", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europa im od sutra daje zeleno svjetlo. Sigurni su za ljude, odnosno njihov proteinski prah. Od kojeg će se raditi tjestenina, juha, čokolada, shakeovi, burgeri. Možda je nama to nešto novo , ali odavno stručnjaci govore kako su bube - hrana budućnosti.

"Prije svega, ovakva hrana je održiva, zdrava, ima visok udio proteina, Omega 3, pozitivnih metala kao što su magnezij i mangan. Kukci s kojima radimo su kopneni plodovi mora. Na kraju krajeva, sličnu funkciju obavljaju i u prirodi, oduvijek jedemo morske plodove i oni su vrlo cijenjeni, a vjerujemo da cvrčci to mogu biti kopneni plodovi mora", govori Luis Rumero, vlasnik farme cvrčaka u Španjolskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kilogram cvrčaka ima gotovo jednaku količinu proteina kao kilogram govedine. Za koju nam treba alternativa. I mnogi je vide u njima. Manje zagađuju, a okusom možete manipulirati. Ovisno kako ih pržite, čime ih hrane. Ako kukac jede čokoladu - po čokoladi ima i okus.

U jednoj tvornici buba prvo su počeli s brašnom, a sada je na red došla piva od cvrčka. Miro je probao sve prije nego je složio dobitnu kombinaciju.

"Kako bih znao koju ću aromu dobiti ako ih ne probam. Probavao sam više puta i to je bio izazov", kaže Miro Turčinović, proizvođač pive.

Degustirao je pržene cvrčke, samljeo ih u brašno, a onda od njega napravio pivu - zanimljivog, cvrčkastog okusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imaju različite okuse, kada se prže recimo - možete dobiti u pivi čokoladu, a sada se ovdje osjeti okus na karamelu", rekao je.

Moramo priznati - ukusna je. Osjeti se dašak karamele. Osnovni miris je hmelj, pa se onda ne osjeti miris cvrčka. Eto, mi probali i preživjeli, nije strašno, a nije ni obavezno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo