EVO SAVJETA ZA PREHRANU /

Hrvati, najdeblja nacija u Europi: Znate li koliko kalorija unesemo samo za uskrsni doručak?

Koliko uskrsnih jaja možete pojesti svaki dan i koliko dugo mogu ostati na blagdanskom stolu? Može li se mladi luk jesti bez da dobijete žgaravicu? Kolika je idealna porcija šunke, a koliko za blagdane treba pojesti janjetine? Imamo odgovore

Maja Lipovšćak Garvanović

17.4.2025.
11:48
VOYO logo

Najdeblja nacija u Europi – u blagdansko se vrijeme voli još malo udebljati. Šunkice, francuska salata, jaja, kolači i dobra kapljica. Preporučeni dnevni unos kalorija – unijet ćemo već za doručak!

"Kad je blagoslovljeno, onda puno više jedem! Otvori se apetit", kaže David iz Zagreba. "Cherry rajčice, rotkvica, jaja, luk, kruh sa šunkom, francuska", kaže Franka iz Zagreba, a Marta dodaje da se kod nje za ručak jedu janjetina i krumpir.

Nakon preobilnog doručka slijedi još obilniji ručak! Za janjetinu se kaže da je najslađa kad je slana, a sol je u tim količinama opasna.

    Ljudi koji imaju povišen krvni tlak morat će doista paziti da ne dehidruiraju te da ne dobiju akutnu hipertenziju. Liječnici na to upozoravaju - da bude manje zasoljeno ili da dobro izbalansiramo unos kalija – u ovom slučaju zelenjavom. Kada bismo se fokusirali na čisti tanjur, uzeli bismo šunku od buta 100-150 grama će biti dovoljno, a sa strane salata od rotkvice i mladog luka", napominje nutricionist Nenad Bratković.
Image
Što se događa? /

Bakalar i janjetinu na Uskrs? Sindikalisti šokirali izračunom: Evo koliko košta ta košarica!

Image
Što se događa? /

Bakalar i janjetinu na Uskrs? Sindikalisti šokirali izračunom: Evo koliko košta ta košarica!

To je ta zelenjava koja nekima diže želudac, uzrokuje žgaravicu. Nutricionisti kažu - to su urbani mitovi, a više štete za želudac učini sve ostalo. Građani su spremni na sve, pa u blagdansko vrijeme cvijeta prodaja lijekova za žgaravicu. Sodu bikarbonu, legendarni kućni lijek, treba izbjegavati!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona će neutralizirat kiselinu, međutim može doći do disbalansa elektrolita ako se koristi u prekomjernoj količini, a može doći i do porasta krvnog tlaka", objašnjava magistra farmacije Monika Popčević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan dan obilnijeg jedenja neće nam naškoditi, ali...

Odlazimo i po drugo mišljenje. "Jedan ili dva dana obilnijeg konzumiranja hrane ne može dramatično naškoditi organizmu. Nažalost, mi tradicionalno pripremamo puno hrane, više nego što možemo obiteljski podijeliti i pojesti u jednom danu. Onda se događa da se ta hrana vuče i tjednima nakon", ističe nutricionistica Karmen Matković Melki.

I to je opasno, pogotovo ako se radi o kuhanim jajima koja na kuhinjskom stolu stoje danima nakon Uskrsa. "Valja biti oprezan i iskoristiti ih već drugi dan", ističe Bratković.

"Najbolje da se odmah nakon kuhanja ohlade - što prije to bolje pod mlazom hladne vode, da se onda spreme u hladnjak i prigodno izvade za obiteljski ručak", objašnjava dodaje Matković Melki.

Savjet nutricionista je pojesti maksimalno dva u danu, no dodaju da se brojanje kalorija za obiteljskim stolom – ne treba pretvoriti u ozbiljan stres.

    Probajte prvo s nekakvim manjim porcijama, ako vas one ne zasite ili ako imate neku baš omiljenu namirnicu koju želite još jednom ponoviti u nekoj količini – dapače, ali osvjestite da to ne mora bit hrpa suhih kolača koji su se, eto, našli na stolu, pa da se ne bace", objašnjava Matković Melki.

A oni su uz majonezu iz francuske i najkaloričniji. No uvijek postoje verzije s manje šećera, manje jaja ili, kad smo već kod francuske - s light majonezom. Za zdravi uskrsni stol i meni, najbolje je biti umjeren, a što se tiče alkohola – savjet je manje litre a, više vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Pokušali smo kupiti nešto za Uskrs za 100-tinjak eura. Skoro smo se rasplakali…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
direkt
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
KOMIČAR U DIREKTU /

Šarić usred emisije iznenadio Mojmiru pa iz džepa izvukao vilicu: 'Želim da budete što dosadniji jer će nama biti bolje'