Najdeblja nacija u Europi – u blagdansko se vrijeme voli još malo udebljati. Šunkice, francuska salata, jaja, kolači i dobra kapljica. Preporučeni dnevni unos kalorija – unijet ćemo već za doručak!
"Kad je blagoslovljeno, onda puno više jedem! Otvori se apetit", kaže David iz Zagreba. "Cherry rajčice, rotkvica, jaja, luk, kruh sa šunkom, francuska", kaže Franka iz Zagreba, a Marta dodaje da se kod nje za ručak jedu janjetina i krumpir.
Nakon preobilnog doručka slijedi još obilniji ručak! Za janjetinu se kaže da je najslađa kad je slana, a sol je u tim količinama opasna.
To je ta zelenjava koja nekima diže želudac, uzrokuje žgaravicu. Nutricionisti kažu - to su urbani mitovi, a više štete za želudac učini sve ostalo. Građani su spremni na sve, pa u blagdansko vrijeme cvijeta prodaja lijekova za žgaravicu. Sodu bikarbonu, legendarni kućni lijek, treba izbjegavati!
"Ona će neutralizirat kiselinu, međutim može doći do disbalansa elektrolita ako se koristi u prekomjernoj količini, a može doći i do porasta krvnog tlaka", objašnjava magistra farmacije Monika Popčević.
Jedan dan obilnijeg jedenja neće nam naškoditi, ali...
Odlazimo i po drugo mišljenje. "Jedan ili dva dana obilnijeg konzumiranja hrane ne može dramatično naškoditi organizmu. Nažalost, mi tradicionalno pripremamo puno hrane, više nego što možemo obiteljski podijeliti i pojesti u jednom danu. Onda se događa da se ta hrana vuče i tjednima nakon", ističe nutricionistica Karmen Matković Melki.
I to je opasno, pogotovo ako se radi o kuhanim jajima koja na kuhinjskom stolu stoje danima nakon Uskrsa. "Valja biti oprezan i iskoristiti ih već drugi dan", ističe Bratković.
"Najbolje da se odmah nakon kuhanja ohlade - što prije to bolje pod mlazom hladne vode, da se onda spreme u hladnjak i prigodno izvade za obiteljski ručak", objašnjava dodaje Matković Melki.
Savjet nutricionista je pojesti maksimalno dva u danu, no dodaju da se brojanje kalorija za obiteljskim stolom – ne treba pretvoriti u ozbiljan stres.
A oni su uz majonezu iz francuske i najkaloričniji. No uvijek postoje verzije s manje šećera, manje jaja ili, kad smo već kod francuske - s light majonezom. Za zdravi uskrsni stol i meni, najbolje je biti umjeren, a što se tiče alkohola – savjet je manje litre a, više vode.
POGLEDAJTE VIDEO: Pokušali smo kupiti nešto za Uskrs za 100-tinjak eura. Skoro smo se rasplakali…