Skuša je poznata kao jedna od najzdravijih riba iz mora koju možete pojesti. Sve dok ta skuša nema parazite kao ona koja je u Hrvatsku došla iz Španjolske.
Čak 263 ličinki crva pronađene su u tim skušama. I da, mogu biti opasne za zdravlje.
Relja Beck, voditelj Laboratorija za parazitologiju Hrvatskog veterinarskog instituta, kaže: "Dvije su osnovne reakcije koje se mogu dogoditi.
Jedna je akutni oblik bolesti gdje se ličinka zabija u sluznicu želuca i izaziva akutno povraćanje, a drugi oblik može biti senzibilizacija organizma i dugoročna alergijska reakcija organizma na anisakise."
Prolazi rigorozne mjere prilikom uvoza, ali mi i dalje čitamo naslove da se opasna hrana povlači s polica. Ulje s kancerogenim spojevima, sjemenke s alergenima, bademi s cijanidom, grejpfrut s pesticidima. Pa nije čudo da se tu i tamo zapitamo što to jedemo?
Ksenija iz Zagreba ima mišljenje o hrani: "Da, jedemo pesticide, sve je špricano. Nije mi to OK, ali kaj da radim?"
Vjerojatno ima dosta pesticida, mislim da ne jedemo baš zdravo.
Marko, također iz Zagreba kaže da kupuje na placu: "Tamo provjerim i voće i onoga tko prodaje."
Organizacija PAN Europe provela je istragu i složila listu najkontaminiranijih.
Broj jedan je bila borovnica koja za 50 posto prelazi dozvoljenu količinu pesticida, onda slijedi breskva, jagoda, trešnja, pa marelica. Od povrća, najkontaminiraniji su bili celer i kelj. Iz te organizacije upozoravaju da još uvijek mnoge zemlje koriste ne zabranjene pesticide. Među njima, prvak je Austrija.
Aleksandar Mešić s Agronomskog fakultete u Zagrebu otkriva kako stvari stoje kod nas: "Analize ukazuju da je približno tri posto analizirane hrane na prisutnost pesticida zdravstveno neispravno. Što znači da sadrži veću količinu pesticida nego je to dopušteno. Što ne znači da će se netko automatski otrovati, ali bi uslijed dugotrajne izloženosti povećani rizik da bi moglo doći do nekih zdravstvenih poteškoća."
Kada gledamo globalnu kartu upotrebe pesticida u 2020. najviše pesticida koristili su u Južnoj Americi - 770 tisuća tona, slijedi Azija, Sjeverna Amerika, Europa s 460 tisuća tona pesticida, Afrika i ostali. Profesor s agronomskom fakulteta kaže nam - mi u Europi još uvijek jedemo puno bolje od nekih drugih.
"Sada je sezona jagoda koja su kultura, kada dođe do njihove berbe, one se beru svakih nekoliko dana. Problem nastaje kada nedovoljno educirani proizvođači ne dozvole da se razgradi dovoljno pesticidi nakon tretiranja, prerano ih uberu i tu postoji mogućnost da bude više količine pesticida na njima, dakle razina koja je veća nego što je zakonom dopušteno", otkriva Mešić.
No, ni zakoni očito ne mogu sve iskontrolirati niti spriječiti da loša hrana dođe do polica.