Pet tisuća ljudi u Hrvatskoj živi lišeno slobode. Od toga ih je nešto više od dvije stotine u kaznionici u Lipovici, nadomak Popovače. Dobili smo priliku obići cijeli kompleks, za početak njezin zatvoreni odjel, gdje su istražni zatvorenici pod strožim nadzorom.
Tako sam se našao u tipičnoj sobi istražnog dijela zatvora, u kojoj u sedam sati ujutro zatvorenicima počinje dan i kreće dnevna rutina, da bi se na istom mjestu završila u 22 sata kada se gase svjetla, što znači da zatvorenici najčešće ne mogu gledati Direkt. Neki onda možda ne znaju da su svi hrvatski zatvori u posljednje vrijeme prenapučeni, da se planiraju proširenja postojećih, dugoročno i izgradnja novih kaznionica, ali i da je svaki peti hrvatski zatvorenik - švercer migranata. Zakon nam, da naglasimo, priječi da bilo kojeg od zatvorenika u zatvoru snimamo.
"Nekakvih 20 posto njih su oni koji su počinili kazneno djelo krijumčarenja migranata. Oni čine i nešto manje od 30 posto svih istražnih zatvorenika, i dolaze nam iz više od 60 zemalja iz cijeloga svijeta", kaže za Direkt Zvonimir Penić, ravnatelj Uprave za zatvorski sustav i probaciju. I neki od tih švercera šeću dva sata dnevno otvorenim prostorima istražnog odjela, nikad zajedno, a ostatak dana provode u zatvorenom.
Poluotvoreni dio nije ni ograđen
Sasvim druga priča je poluotvoreni dio kaznionice koji čak nije ni ograđen. Tu smo prvo, naravno, obišli kuhinju i blagovaonicu, mjesto gdje zatvorenici tri puta dnevno dolaze na obroke. Kako smo se sami uvjerili, postoje čak četiri menija - za obične zatvorenike, vjerski jelovnik, dijabetički i jelovnik za giht. Danas su obični zatvorenici jeli kotlet u umaku od gljiva za ručak, dok je vjerski jelovnik uključivao ribu i umak od gljiva.
Uz kuharice, u kuhinji rade i zatvorenici, i bome im posla ne nedostaje. "Kuhamo 220 doručaka, 70 gableca za radnu skupinu, 30 dnevno za službenike, i dva ručka i dvije večere za oba zatvora", tumači nam Katica Faletar, šefica zatvorske kuhinje. Tri topla obroka dnevno mnogi na slobodi ne mogu ili si ne stižu priuštiti. A prehrambenih iznenađenja ima još - jer dobar dio hrane dolazi iz lokalne, vlastite proizvodnje, kako meso, tako i povrće. Danas su se, recimo, u kuhinji pripremali čvarci, također iz lokalnog uzgoja.
Rad u kuhinji samo je jedna od mnogih mogućnosti. Kaznionica ima i svoju kapelicu, a ono što je posebno zanimljivo kod nje jest da su sve klupe i oltar djelo zatvorenika, izrađene u radionici u sklopu kaznionice. "Oni rade u određenim radionicama, kao što su vrt, voćnjak, tovilište, ovčarnik, metalska radionica, održavanje, radno-terapijska radionica, gdje su oni zaposleni i zarađuju plaću kojom onda mogu sebe financirati", objašnjava nam Igor Kovačević, upravitelj Kaznionice u Lipovici.
Kako se odvija proces rehabilitacije?
Proces rehabilitacije zatvorenika ubrzava se raznim programima i edukacijama, a naravno, postoje i razni oblici provođenja gomile slobodnog vremena. Polovica zatvorenika u Lipovici koristi knjižnicu, dosta se čita Gospodar prstenova od Tolkiena, naravno i krimići, recimo Roberta Ludluma. Neki koji koriste knjižnicu ujedno se bave i novinarstvom, jer svaka dva mjeseca u kaznionici izlazi i informativno glasilo koje se fantastično zove - "Zloćko".
Podrazumijevaju se onda i fizičke aktivnosti. Za sve koji žele ostati u formi, tu je teretana, ali ne samo ona - postoje vanjski tereni, košarka, rukomet, nogomet, boćalište, što god tko poželi.
Za one s umjetničkim sklonostima, kaznionica ima svoju klapu, kao i rock bend kojima smo upali na probu. Ako ste mislili da se u kaznionici ne obilježavaju božićni blagdani, prevarili ste se. I klapa i bend "Totalni kaos", 17. prosinca imaju božićni koncert u kaznionici. Bit će tu i stranih klasika, ipak će u publici vjerojatno biti i neki od tih krijumčara iz više od 60 zemalja svijeta.
Zatvori možda jesu prekrcali, ali prema onome što smo vidjeli u Lipovici, doslovno imaju sve - osim slobode.