Redovi na zagrebačkom Dolcu i samo zbog jedne klupe. I to već tradicionalno - na njoj se prodaje, kažu oni koji na njega čekaju - najbolji kupus. Provjerili smo koja je tajna gospođe Anđelke čija obitelj recept čuva više od stoljeća. Na Dolac se ide po ribice, odojak, puricu, ali nigdje nije bila gužva kao kod kumice Anđelke.
"Bili smo u dućanu, čekali smo u redu na blagajni. Jedan čovjek iza nas, mladi, oko 40 godina, rekao je da je najbolji kupus u Zagrebu, na Dolcu kod gospođe Anđelke", kaže Ankica, a Milan dodaje: "Žena mi je rekla da je tu kupus prva liga".
Tajna dobre sarme je dobar kupus! A, to ima gospođa Anđelka. Prodaje ga već 48 godina. Sve je počelo još od njezine prabake, a umijeće kiseljenja izvrsnog kupusa prenosilo se s koljena na koljeno.
"Tajna je da treba dobro gaziti, treba dobar kupus imati, treba održavati da sve bude čisto, sve imati svoje i to sve moj sin radi", otkrila je Anđelka Trdić, prodavačica kupusa iz Svete Klare.
"Malo se spava, puno se radi. Ni ne znam kako su mi djeca odrasla. Radimo po cijele dane", dodaje njezin sin Damir Trdić. "Kralj zime" pun je vitamina, a kupci su otkrili po čemu je Anđelkin najbolji:
"Mjesec i pol je stajao u zimi, na balkonu. I Sunce i hladnoća, a nije ni promijenio boju. I ukusan je, nikad nije prekisel", kaže Ankica. Božo dodaje da je savršen za salatu i sarmu te ga se isplati čekati. Neki su sat i pol čekali u redu, a neki i čak i dva sata. Kažu, čekali bi i dulje, jer novogodišnji stol ne može proći bez sarme. Božo ima i recept za dobru sarmu:
"Nema tajne. Radite sve onako kako se to po redu radi i, naravno, uvijek u sarmu mora, kako se kaže, krmak ugaziti", objasnio je. Pa ako još niste počeli s pripremama, Anđelka vas čeka na Dolcu i sutra.