Od bakalara, oslića do fiš-paprikaša - diljem Hrvatske uz riblje specijalitete slavi se Badnjak. U Dubrovniku uz kolendavanje i odličnu atmosferu dočekuje se Božić.
Zdravica i u centru Zagreba gdje je uz božićne pjesme podijeljeno 1200 porcija bakalara. Na riječkom Korzu uslijedila je tradicionalna Gastro-fešta, marenda za tri tisuće građana, bakalar na gulaš i kolači od jabuka. Na kontinentu, u slavonskoj metropoli Osječani su u Tvrđi uživali u fiš-paprikašu.
Pučka kuhinja na zagrebačkom Svetom Duhu uz volontere i ove godine priprema mnogima jedine blagdanske obroke. Što su skuhali za socijalno ugrožene građane, otkrio je voditelj kuhinje fra Vilček Novački.
Koliko ste porcija podijelili građanima i čega točno?
Za danas smo pripremili 500 porcija bakalara, uz to imamo i voća i povrća, sireve, makovnjače, za svakoga po nešto.
'Duh Božića je u jednostavnosti'
Primjećujete li da je građanima u potrebi potrebna pomoć sve više?
Da, iz dana u dan sve više ljudi nam se obraća, bilo za financijsku ili materijalnu pomoć. Vremena su sve teža i teža, ljudi teško spajaju kraj s krajem.
Koliko su važne donacije da nitko ne bi ostao gladan?
Vrlo su bitne donacije. Ima toliko dobih ljudi koji na dnevnoj bazi doniraju i poklanjaju, bilo svoje vrijeme ili novčana i materijalna sredstva da bi građani u potrebi bili zadovoljeni za blagdane.
Kako u duhu Božića ne biti grabežljiv i u duhu konzumerizma?
To nas i sam duh Božića uči. Jednostavnost i prihvaćanje malih stvari koje čovjeka čine sretnim. Te male stvari koje smo mi danas ljudima podijelili čovjeka čine sretnim i radosnim. Mi smo tu da im damo tračak radosti u njihovim životima koje su stvarno teški. Njihove situacije su takve da bi se mogle priče pričati…