SKOK TEMPERATURE /

Hrvatski vinogradari na mukama: 'Ovo znači za uzročnike mnogih bolesti'

Nisu samo bolesti problemi koji prijete vinarima. Vinogradari strahuju i od vremena

Ida Balen

Rijeku nosi u srcu. Niti jedna priča joj nije važnija od čovjeka

27.1.2025.
17:26
VOYO logo

Temperature koje su iz minusa prešle u dvoznamenkaste muče vinogradare. Žale se na klimatske promjene pa se snalaze ranijim berbama. Bili smo u krčkim vinogradima.

"Loza je u mirovanju sve do proljeća, ali ovo znači za uzročnike mnogih bolesti. Sada su aktualne fitoplazma i eska. Iako je loza u mirovanju, ide rezidba, a time se nanose ozljede lozi. Fitoplazma i eska ne miruju, njima ove temperature odgovaraju i vrlo su aktivne. To može stvoriti problem sa zarazom na te svježe stvorene rane", kaže vinar Toni Katunar.

Image
Foto: RTL Danas

Objasnio je i što napraviti po tom pitanju. "Produžavanjem topline i vrućijm ljetima te ranijem proljeću, ti viši šećeri u vinu, odnosno grožđu kasnije postaju viši postotak alkohola u vinu, a smanjuju se kiseline. Vino bude manje svježe, tako da ranijom berbom to pokušavamo prevenirati i ubrati grožđe u trenutku dok šećeri nisu još previsoki, a kiseline na relativno zadovoljavajućem stupnju", objašnjava Katunar.

Image
ŽIVJELI! /

Čaša vina na dan dobra je za zdravlje srca, ali postoji kvaka: 'Ovo je dokazano'

Image
ŽIVJELI! /

Čaša vina na dan dobra je za zdravlje srca, ali postoji kvaka: 'Ovo je dokazano'

To je jedini način prilagodbe, a štete može biti još. "Primjerice, prerano proljeće u vrijeme kada su noćne hladnoće izraženije, može doći do tuče i sličnih nepogoda. Tu nema prevencije, samo se možemo nadati da će sve biti u redu", dodaje Katunar. Tuče je bilo i lani, zaključuje, što je donijelo znatne štete u berbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Krka obilježila četiri desetljeća uz besplatan ulaz i slavlje: 'Najljepše mjesto na svijetu'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
savrseni kandidatkinje
GLEDAJ ODMAH!
VOYO logo