Temperature koje su iz minusa prešle u dvoznamenkaste muče vinogradare. Žale se na klimatske promjene pa se snalaze ranijim berbama. Bili smo u krčkim vinogradima.
"Loza je u mirovanju sve do proljeća, ali ovo znači za uzročnike mnogih bolesti. Sada su aktualne fitoplazma i eska. Iako je loza u mirovanju, ide rezidba, a time se nanose ozljede lozi. Fitoplazma i eska ne miruju, njima ove temperature odgovaraju i vrlo su aktivne. To može stvoriti problem sa zarazom na te svježe stvorene rane", kaže vinar Toni Katunar.
Objasnio je i što napraviti po tom pitanju. "Produžavanjem topline i vrućijm ljetima te ranijem proljeću, ti viši šećeri u vinu, odnosno grožđu kasnije postaju viši postotak alkohola u vinu, a smanjuju se kiseline. Vino bude manje svježe, tako da ranijom berbom to pokušavamo prevenirati i ubrati grožđe u trenutku dok šećeri nisu još previsoki, a kiseline na relativno zadovoljavajućem stupnju", objašnjava Katunar.
To je jedini način prilagodbe, a štete može biti još. "Primjerice, prerano proljeće u vrijeme kada su noćne hladnoće izraženije, može doći do tuče i sličnih nepogoda. Tu nema prevencije, samo se možemo nadati da će sve biti u redu", dodaje Katunar. Tuče je bilo i lani, zaključuje, što je donijelo znatne štete u berbi.
POGLEDAJTE VIDEO: Krka obilježila četiri desetljeća uz besplatan ulaz i slavlje: 'Najljepše mjesto na svijetu'