Prosječan Hrvat i ovog Uskrsa pojest će pola kilograma šunke, a mesar Franjo je opisao kakve su cijene uskršnje nabavke mesa.
"Nešto malo skuplje nego prošlu godinu, a skuplje su zato što su dobavljači, koji jesu domaći, digli cijenu i onda smo automatski i mi morali dići".
Cijene dobavljača mesa digle su se za pet do deset posto, a kreću se između 10 i 11 eura za kilogram domaće šunke za kuhanje. Janjetina je definitivno najskuplja.
"Janjetina je otišla dosta gore u odnosu na prošlu godinu, nabava između 12 i 13 eura, tako da ispod 16 i 17 eura ne možemo imati u maloprodaji. Teletina je ostala ista kao i prošle godine. Dobavljači nisu digli jedino teletinu. Sve manje je eura, pa je manje i kupaca".
Što će biti s cijenama i hoće li se još dizati, ne zna se.
"Meso je domaće, ali ako se ne prodaju, morat ćemo spustiti jedan dio da se lakše riješi".
Osim svježeg mesa, jest će se i jaja. Domaća koštaju 2.75 eura.
"Pa, evo, osim jaja prodaju se i patkice. Znači, imamo naš vlastiti uzgoj patkica. Uz sve to idu i mladenci. Znači, to je tradicionalno ono uskršnje. Cijene su iste kao i prošle godine, a većinom svi čekaju zadnji tren. Svi oni imaju i male frižidere i nemaju kamo s tom većom živinom", rekla je prodavačica Đurđica.