U uobičajenoj gužvi na osječkoj tržnici neki kupci šeću i biraju pažljivo i polako, a neki kupuju u žurbi.
Prodavači su navikli na sve. Edita Cickai iz Kopačeva teškim se poslom proizvodnje i prodaje poljoprivrednih proizvoda bavi od kako zna za sebe. I subotom i nedjeljom treba biti kod biljaka, ali kaže da to voli raditi.
Od poljoprivrede se, kažu proizvođači, može živjeti ako je volite i možete raditi i po 15 sati dnevno, ali i tada bude svega.
„Bilo je i padova i uzdizanja i to tako ide u životu – moraš se s tim pomiriti da te nešto može dočekati i u krivo.“ kaže Jagoda Šaravanja iz Valpovačke Satnice, no unatoč svemu u svom životu, a na pragu je devetog desetljeća – ništa ne bi mijenjala. Kupci je znaju, a rado kupuju proizvode poznatih.
„Najbitnije je da su domaći, da, budemo sigurni makar u nešto.“ kaže Marija iz Osijeka.
„Uvijek se vraćamo na isto mjesto, recimo kod ljudi gdje sam kupio, dobra kvaliteta, dobra usluga, ne varaju i jeftinije je.“ objašnjava Mijo iz Osijeka.
Na osječkoj tržnici sreli smo i kupce iz Mađarske koji kupuju proizvode hrvatskog sela, a oni koji vole pričati uz domaći proizvod dobiju i čašicu - razgovora.
„Volim ljude i volim popričati i tko me što pita volim mu i reći svoja iskustva.“ kaže gospođa Jagoda.
Mi smo pitali za košaricu zdravlja i vitalnosti. I napunili je lukom, mrkvom, peršinom i drugim zdravim namirnicama. A da bi bilo i zdravo i slavonski - posjetili smo i mladog OPG-ovca koji svoju budućnost vidi u proizvodnji i prodaji proizvoda od crnih svinja.
„Definitivno vidim budućnost u ovome jer nekako sam se pronašao u ovome poslu i ne bih ga mijenjao.“ kaže Jurica Štefanko iz Antunovca.
U osječkoj Tržnici ponosni su na svojih 89 OPG-ovaca kojima su danas dodijelili i certifikat „proizvoda hrvatskog seljaka“ - jamac domaće proizvodnje.
„Tako, evo pokušavamo očuvati i tradiciju trgovanja na tržnicama, ali i tradiciju konzumiranja zdrave i svježe hrane – lokalno proizvedene.“ kaže Ivana Davidović, direktorica Tržnica d.o.o. Osijek.
Na zadovoljstvo svih, a najviše kupaca koji žele jesti domaće, zdravo i svježe.