U kuhinji gospođe Ljubice u Branjinom Vrhu u tijeku je priprema zimnice, no priča je počela u vrtu s berbom najljepšeg povrća - ove godine po iznimno visokim temperaturama.
"Rajčicu sam oprala i ofurila u vreloj vodi da bi stavila u hladnu vodu - blanširano, sjemenke se vade iz rajčice jer sjemenke će gorčiti taj umak", kaže Ljubica Bošnjak iz Branjinog Vrha.
Nakon čišćenja rajčice će se peći u pećnici, a kako se ne bi pekao na suncu gospodin Andrija svoj posao u vrtu obavlja ranom zorom. "Jako rano zato što je ova godina stvarno nam je sasvim drugačije pokazala svoje lice", kaže Andrija Bošnjak iz Branjinog Vrha.
Pokazat će ga i rajčice ispečene u pećnici. "Do određene strukture, kad mogu razbiti sa štapnim mikserom I dodajem tada začin bosiljak tom umaku i sol i šećer, znači ništa drugo ne dodajem", kaže gospođa Ljubica.
Ne dodaje ni konzervans pa umak ide u staklenke, a potom i na pasterizaciju. Najvažnije je u pripremi zimnice, poručuje gospođa Ljubica - domaće povrće. A ono se traži i na osječkoj tržnici. Kupci kažu da je ponuda odlična, a prodavači da unatoč općem poskupljenju povrće nude po prošlogodišnjim cijenama pa građani kupuju.
"Kupuju i na veliko i na malo. Koje su cijene? 1 euro je na veliko, a 1 euro i 50 je na malo", kaže Franjo Babić, prodavač povrća. Za euro i po prodaje se i paprika, a ista je cijena i krastavaca pa se proizvesti zimnicu isplati.
"U posluzi je 8 deci kuhani paradajz 3 i pol eura, a ja za 3 i pol eura imam 6 litara", kaže Marta iz Osijeka.
A tu je i navika. "Uvijek je navika da se počne spremati zimnica i to jedino sada ide, spremati, kiseliti malo paprike, malo krastavaca", kaže Dragica Tubić, prodavačica povrća.
Pa netko za zimnicu pravi nešto, a netko i sve. "Moja žena i ja pravimo sve živo, kuhamo paradajz i kiselimo i pravimo sokove i džemove, kompote, sve pravimo", kaže Mirko iz Osijeka.
Za kraj i savjet - što je u pripremi zimnice najvažnije. "Najvažnije je uzeti dobru robu i dobro pripremiti ambalažu - da se ne kvari, to je najbitnije, a drugo će biti samo po sebi ok", kaže Sofija iz Osijeka.
Jer domaće je domaće, a pripremljeno u zimnicu omogućit će nam da u bojama i okusima ljeta uživamo čitave godine.