istražili smo /

Splitski svećenik poziva sve da krizmanicima poklone knjigu, a ne zlato, mobitel. Kako je sakrament postao dio potrošačkog ludila?

U vrijeme pričesti i korizmi gotovo je nemoguće naći slobodna mjesta u restoranu, iako su cijene sve više. Troši se za primanje sakramenta - i na restorane i na skupocjene darove, ali to nije najvažnije, kažu u Crkvi. Vjernicima poručuju - okrenite se duhovnom a ne materijalnom!

27.4.2023.
22:00
VOYO logo

Prva pričest ili krizma značajan je dan u životu vjernika, ali želje mladih slavljenika posljednjih godina su velike. Od omotnice s novcem do skupocjenih mobitela i satova.

“Pa mislim da je uvijek bio novac in, ali isto se može dobit nakit, sat se dobiva i tako slične stvari”, govori Tonči Kasilj iz Kaštel Lukšića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Obično zlato, samo je malo poskupilo, pa ne znam jesu li promijenili kombinaciju”, kazala je Zdravka Jurić iz Splita.

“Izbjegavam novce, jer novci ..to je potrošačko društvo. Nešto za uspomenu, ako nije zlato, ja volim knjigu neku vrijednu knjigu, je da me djeca mrze, ali ostane im”, govori Tea Grabovac iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Afera 'Popovnjača' /

Crkva objasnila zašto je biskupima trebala raketna topovnjača: 'Bila je subota, krizme, ređenje...' Milanović ih pravda!

Image
Afera 'Popovnjača' /

Crkva objasnila zašto je biskupima trebala raketna topovnjača: 'Bila je subota, krizme, ređenje...' Milanović ih pravda!

A upravo takvi pokloni za crkvu su idealan dar. Najvažnije je kažu duhovno vodstvo kroz te svečane dane…

“Danas sutra ti mladi ljudi se mogu sjetiti tog radosnog događaja, kojeg će pamtitit prije svega po onome što su primili po sakramentu, po ljubavi svojih roditelja i uzvanika. A onda su sigurno na zadnjem mjestu te materijalne stvari. Kao i svugdje krajnosti postoje. Nijedna krajnost nije dobra", kazao je upravitelj župe Prečistog srca Marijina u Splitu don Ivan Zovko.

No krajnji trošak nije mali, jer obično se slavlje nastavlja u restoranu. Ručak za 20tak ljudi minimalno košta oko 900 eura.

“Prije je to bilo nekih 200 do 250 kuna, ali to je otišlo sad, i ispod 45 eura se ne može ništa naći s tim da je prije bilo da se piće se uračunava cijenu i može s popiti koliko hoćeš, ali danas to više nema”, kazao je voditelj restorana u Trogiru Roko Puče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počastit će se obitelj nakon sakramenta, samo ako se rezervacija napravila mjesecima unaprijed. Naime, u većini restorana za velike proslave više nema mjesta.

"Mislim da je lijepo da se slavlje koje je bilo u Crkvi nastavi za obiteljskim stolom, ali važno je uvijek je važno iznova se vratiit na izvor na taj temelj, na to što se prima u svetoj misi da to bude izvor, da bude primarno, a da one sekundarne stvari upotpune to slavlje", govori don Ivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve drugo bi trebalo biti manje važno, od restorana, odjeće, pa do samog poklona koji bi trebao biti skromna i lijepa uspomena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo