Iznimno topla godina izazovna je i za proizvođače šljiva. Onima koji su uspjeli sačuvati nasade, šljive su dobro rodile pa će po hektaru voćnjaka prirod biti od 15 do 20 tona.
Otkupna cijena kreće se od 65 do 90 centi, a na tržnici oko euro i pol za kilogram. Zbog visokih temperatura, berba je počela znatno ranije nego inače pa ako želite šljive, morat ćete što prije u kupnju. Naš reporter Bojan Uranjek razgovarao je s Dominikom Vukovićem, predstojnikom Odjela za voćarstvo Poljoprivrednog instituta Osijek.
"Mogli bismo reći da je bila vrlo izazovna godina. Kako je krenula vegetacija i cvatnja, očekivalo se da će biti smanjenih priroda. Kako se odmicalo u vegetaciji, vidjeli smo da su neke sorte podbacile. Generalno, većina sorti je dobro ponijela i zabilježeni su dobri i kvalitetni prirodi", rekao je Vuković.
Potom se osvrnuo na činjenicu da su šljive ranije sazrele zbog visokih temperatura. "Imamo dva do tri tjedna raniju vegetaciju. Sorte također dozrijevaju ranije. Ovo je rekordno topla godina, što se isto odrazilo na vrijeme berbe različitih sorti. Ono što je možda otegotna okolnost su visoke temperature koje poprilično dugo traju i malo ometaju dinamiku posla u voćnjaku."
Vuković je govorio i o lošim meteorološkim uvjetima zbog kojih su neki voćnjaci stradali. "Zabilježen je kasni proljetni mraz, kao i štete usred olujnog nevremena. Istočni dio Posavine posebno je stradao. Ako govorimo generalno, za neke proizvođače ovo je loša godina, a za neke prosječna."
"Približavamo se kraju sezone šljive. Otkupne cijene kretale su se između 70 i 90 centi za stolnu šljivu i 65 centi za industrijsku šljivu. Trenutno na tržištu ima šljive, ali nema puno posađenih hektara kasnih sorti, tako da na tržištu nedostaje kasnog sortimenta", zaključio je Vuković.