IMA TO I DOBRU STRANU /

Paklene vrućine i suše nisu svima muka, u solani Nin presretni: Njima berba najbolja, 'ubrali' su rekord

Nesnosne vrućine na poljima soli još je teže podnijeti nego igdje drugo, ali solane upravo u takvim trenucima imaju najbolju berbu. U Ninskoj solani su zadovoljni jer su nakon lošeg starta sezone zbog vremenskih prilika od sredine srpnja uz tone i tone soli "ubrali" i rekord. Nikada u tako kratkom periodu nisu proizveli toliko soli.

Nikolina Radić

Nikolina Radić

Iz Zadra pokriva petinu Hrvatske. Omiljena su joj javljanja uživo iz teških situacija i reportaže iz onih ležernih

28.8.2024.
10:57
VOYO logo

Dugi period velikih vrućina i suše teško je bio podnošljiv, ali za Solanu Nin vrućina je imala i dobru stranu.

"Ova sezona nam je bila veoma dobra u odnosu na prošlu godinu i vjerujem da ćemo do kraja sezone barem 30 ili 40 posto soli ubrati, ovisi o vremenu koje nas dalje čeka. Za sad smo ubrali negdje do 3 tisuće tona, a neki naš maksimum je 5 tisuća tona", kaže Sanja Stamenić Oštrić, direktorica marketinga Solane Nin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Berba soli, koja se u Ninu još od antike obavlja ručno i na tradicionalan način, težak je fizički posao. Na bazenima soli je zbog odsjaja sunca uvijek vruće za više stupnjeva nego primjerice na kamenjaru ili u polju.

"Što je god veća vrućina, znači sol brže isparava i salamura je jako vruća tako da to sve nama nije baš ugodno. ne možeš se rashladiti nikako, osim malo s vodom, pivom, kako tko", uz smijeh će voditelj na doradi soli Solane Nin Mario Šalić koji je ove godine imao zadatak obučiti i dosta stranih radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proizvodnja soli u jednoj od samo dvije europske solane i jedinoj hrvatskoj koja ima eko certifikat postala je i turistička atrakcija.

Image
'TERORIZAM' /

Hrvatski otočić mami turiste, a mještani bijesni: 'Oni po vrtovima to obavljaju. Nemaju gdje'

Image
'TERORIZAM' /

Hrvatski otočić mami turiste, a mještani bijesni: 'Oni po vrtovima to obavljaju. Nemaju gdje'

" Koristio sam oduvijek sol za hranu, ali nikad nisam razmišljao kako se ona proizvodi, a ovo je prirodan način proizvodnje soli. Sretan sam što mogu vidjeti proces star više od tisuću i pol godina i još uvijek rade na isti način, jednako proizvode sol - pod dojmom je Cheval Radunich Alid, koji živi u Njemačkoj i u Ninu je prvi put, a Zagrepčanka s češkom adresom Tajana Šolc u Solanu navraća svake godine:

"Volim kupiti prirodnu, bio sol, jer vidim da je napravljena prirodno. Možemo se prošetati po poljima".

U suvenirnici imaju više od 300 proizvoda s ninskom soli. Najprodavaniji je cijenjeni cvijet soli koji dolazi s raznim začinima, ali gužva je oko svih polica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od kozmetike imamo našu sol s dodatcima eteričnih ulja, koje se koriste za kupanje i piling, a također imamo i maslace, šampone, sapune. Puno ljudi dođe ovdje jer proizvodimo tu sol s bio certifikatom u koju se ne dodaju aditivi niti jod i zbog toga se može osim za kuhanje koristiti i za kupanje, piling i inhalaciju" kaže mlada, ali iskusna vodička Solane Nika Begić.

S obzirom na to da ih je samo ove godine posjetilo više od 100 tisuća posjetitelja, šale se da bi uskoro samo suvenirnica mogla zarađivati koliko i solana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo