Hrvatski hladnokrvnjak ponos je uzgajivača u kontinentalnom dijelu zemlje.
No, Zagorci su to doveli na sasvim novu razinu.
Na državnim prvenstvima i izložbama nagrade osvajaju kao od šale, a uspjesi se broje i na međunarodnom planu.
A koja je tajna njihovog uspjeha?
To je trud uzgajivača, slobodno kretanje po zagorskim bregima i domaća hrana.
"Ja još nisam prodal konja za meso. Samo za daljni uzgoj, za daljnu reprodukciju. Uvijek sam gledal da sam križal najbolje sa najboljima i da sam došel do toga kaj sad imam, i kad ljudi čuju moje prezime, kupili muško ili žensko, znaju što mogu očekivati", rekao je Mirko Majsec, vlasnik farme konja.
Hrvatski hladnokrvnjaci iz Zagorja na posljednjoj su državnoj smotri u Gudovcu pokupili sva prva mjesta, a najviše se se iskazali konji s ovih pašnjaka.
Unatoč dobrim rezultatima, popularnost ovih konja ne raste. Svi kažu da je preskupo i doista zahtjevno.
Zabrinjavajuć je podatak da je do prije tri godine u okolici Krapine bilo 160 uzgajivača konja, a sada ih ima jedva 50-ak.
Konj je u Zagorju nekad bio simbol imućnog gospodarstva, no stvari su se promijenile.
"Prije ste znali kuću koja nema konja, a sad se znamo samo kuću koja ima konja. Prije su ih imali svi, za radit na zemlji, a danas je to hobi, za manifestacije, vožnju kočijom i takve stvari. Ako nemate svoju hranu onda bolje da ni konje nemate, jer konji su zahtjevni, ako nemate svoju hranu onda ste propali", pojasnio je Majsec.
S konjima preživljavaju samo oni najuporniji i hobisti, no kako god okrenuli, Zagorci neće odustati od uzgoja.
Nadaju se da će stvar, što se tiče broja konja i uzgajivača krenuti na bolje, a do tada radit će po formuli, neka ih je i malo, ali bit će najbolji.