festival čokolade u opatiji /

Najslađi događaj na Kvarneru: Čokoladni vikend čeka desetak tisuća gostiju. Tradicija je stara 127 godina

Kada polovinom studenoga neka turistička destinacija ne priča o problemima postsezone, jer sezona još uvijek traje, to je svakako odlična vijest. I tako cijeli Kvarner ruši rekorde, a Opatija se priprema za 17. po redu Festival čokolade čija priča počinje u Austro-Ugarskoj

9.11.2023.
20:46
VOYO logo

Prekrasno izgleda studeni u proljetnome ruhu na Kvarneru. Zaljubljeni par iz susjedne Bosne i Hercegovine ovdje će u subotu izreći "sudbonosno da". I ne samo to. Buduća mladenka s odabranikom za dolazak u Opatiju ima još jedan razlog.

"Ja volim slatko i čokoladu, pa tu je Festival čokolade, morao me dovesti", otkrila je za RTL Danas 19-godišnja Elda Piragić iz Srebrenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Opatiji počinje 17. festival čokolade. U tijeku su pripreme. Prodavačica koja održava i radionice za djecu Delfina Trajčeva predstavlja kap u moru ponude.

Image
'SHRINKFLACIJA' ISTOPILA GRAMAŽE /

Primijetili ste da je vaša omiljena čokolada sve tanja? Niste umislili, evo gdje nas sve varaju na gramaži

Image
'SHRINKFLACIJA' ISTOPILA GRAMAŽE /

Primijetili ste da je vaša omiljena čokolada sve tanja? Niste umislili, evo gdje nas sve varaju na gramaži

"Imamo praline vrlo različitih okusa, 20-ak otprilike, 4 vrste čokolade s različitim okusima, malina, pistacio, maslinovo ulje, ganache", kazala nam je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliko finale trodnevne manifestacije bit će u nedjelju, na reviji slatkih haljina koje teže oko pet kilograma.

Akademska kiparica Georgette Yvette Ponte koja ih izrađuje otkriva detalje.

"Radila sam ih deset dana, ima ruby čokolada, bijela čokolada, crna čokolada i mliječna čokolada i na kraju, neke nisu još gotove", kazala nam je.

Kraljici slatkiša u čast, otvorena je i izložba koja pokazuje kako su se opatijski hoteli i cijela Austro-Ugarska Monarhija prije 127 godina sladili čokoladom iz riječke tvornice, prve u Hrvatskoj i okolici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je bila prava tvornica u suvremenom smislu te riječi, tvornički kompleks je imao nekih 6, 7 zgrada, 100-tinjak zaposlenih, proizvodila se čokolade, praline, džemove, tortice, stotine čuda slatkih", kazao nam je Velid Đekić, autor izložbe iz Muzeja grada Rijeke.

Slatki šušur ovog će vikenda biti dodatni vjetar u leđa opatijskim hotelijerima. Glasnogovornik najveće hotelske grupacije na Kvarneru Ivan Sarajlić iznosi zanimljive podatke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zapravo ne možemo govoriti o postsezoni budući da sezona još uvijek traje, barem što se naših hotela u Opatiji tiče, evo upravo smo u srcu kongresne sezone i ovih se dana u našim hotelima održava nekoliko velikih događaja, a tako je bilo i u rujnu, i u listopadu", istaknuo je.

Listopad je s 500. 000 noćenja na Kvarneru 6% bolji od prošle godine. Ovdje je turizam atraktivan 365 dana u godini.

"Od 10. do 12. studenog desetak tisuća gostiju očekujemo samo za taj čoko vikend, a Advent kreće od 1. prosinca, dekoriranje grada je već u punom jeku, hotelijeri su pripremili svoj bogati program, glazbene programe, smještajne i gastro ponude, tako da bit će nam jako lijepo u zimi", dodaje Goran Pavlović, menadžer za kongresni i ostale oblike turizma Turističke zajednice grada Opatije.

Čak i ako hladne zime ne bude, razloga za dolazak na Kvarner neće nedostajati!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo