'meat me' festival /

Na Staroj pijaci u Zadru turisti uživali u domaćoj janjetini: 'Na obali je ono bolje iznenađenje od ribe'

Već tradicionalno Zadar u jesen ulazi mesnim specijalitetima. Na 'Meat Me' festivalu zvijezda je janjetina. Danas donosi kako je pripremaju hrvatski šefovi zbog kojih na naše prostore dolaze i poznati talijanski kuhari

10.10.2023.
21:18
VOYO logo

Na ovogodišnjem su festivali uživali mnogi, a turiste je najviše dojmila domaća hrana, i to janjetina.

Vlatka Pehar je turistički vodič i oduševljena je 'Meat me' festivalom na kojem se tradicionalno pripremaju janjeći specijaliteti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čini mi se odlično da se to organizira u ovo doba godine s obzirom na to da još imamo goste koji nas traže gdje mogu probati domaću hranu", kazala je za RTL Danas.

"Jako sam zadovoljna da je ovo u Zadru. Sretna sam da je janjetina u Zadru napokon malo uveličana", kazala je za RTL Danas Anita Nemarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oduševljen je bio i Fabrizio Nonis, televizijska kulinarska zvijezda, koji je iz Italije došao upravo zbog. Njegov je posao putovati i otkrivati nova jela, pogotovo od mesa, a meso s ove strane Jadrana mu je pravo otkriće. Svoje dojmove stalno uživo prenosi i tisućama svojih pratitelja.

Image
SVI SRETNI I ZADOVOLJNI /

Iza Rijeke vrlo uspješna sezona! Nagrađeni i turisti i radnici: 'Konobarim 30 godina. Ne bih radio ništa drugo'

Image
SVI SRETNI I ZADOVOLJNI /

Iza Rijeke vrlo uspješna sezona! Nagrađeni i turisti i radnici: 'Konobarim 30 godina. Ne bih radio ništa drugo'

"Nisam očekivao da ću pronaći janjetinu s Paga tako dobro pripremljenu na različite načine. Zadivljujuće je jer svi misle da su duž obale, na moru u Hrvatskoj, otkrili sjajna jela od ribe, ali još su veće iznenađenje jela od mesa", kazao je poznati kuhar i bloger.

Stručnjakinja koja je doktorirala na janjetini objašnjava u čemu je tajna dobrog janjećeg mesa iz dalmatinskog priobalja.

"Određeni kemijski spojevi koji se nalaze u biljkama, a koje inače znanost povezuje s finim mirisima, finim aromama, oni iz hrane izravno migriraju u meso i daju tu finu aromu mesu. Što idemo bliže obali i otocima, to je izraženije", kaže Marina Krvavica, profesorica Odjela za poljoprivredu krša Veleučilišta u Kninu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz janjeći ragu s graškom, zvijezda stola bio je janjeći hrvat, jelo kreirano specijalno za ovu prigodu. Uz umak od maraštine, timijana i maraštine poznati zadarski kuhar Josip Vrsaljko objašnjava kako su pripremili specijalno meso.

"Janjeći kotlet totalno otkošten, u komadu. Od ostataka mesa, znači kotleta, buta smo napravili pjenicu ili mousse u koju smo dodali paškog sira, maslina, pa smo sve to u potrbušinu motali, a onda pržili u tavi", objasnio je Vrsaljko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iskusnim kuharima u svemu su i ovaj put pomagale buduće kolege.

"Meni je jako pomoglo u organizaciji, poboljšanju vještina, kuhanju, razgovoru s gostima jer ja smatram da je to sve umjetnost", kazao je Luka Ožaković, učenik Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar.

Posjetiteljima se prezentiraju i proizvođači hrane i vina sa zadarskog područja.

Manifestacijom je zadovoljna i Martina Pernar Škunca, voditeljica marketinga Sirane Pag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osim paškog sira mi proizvodimo još 10-ak vrsta sireva od ovčjeg i kravljeg mlijeka tako da je to dobra prilika da predstavimo i ono drugo iz našeg asortimana" kazala je.

Na festivalu koji traje do nedjelje svaki dan će tematski biti posvećen drugoj vrsti mesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo