Iako je ovaj Uskrs znatno kasnije nego lanjski, i na Kvarneru i u Dalmaciji pojedine destinacije bilježe i više travanjskih noćenja nego lani. Cijene su ove godine itekako "birale" destinaciju, pa se primjerice 30 eura po osobi za dan u privatnom smještaju u Splitu smatra povoljnom cijenom.
Više od 250 manifestacija koje se tijekom cijele godine održavaju na crikveničkoj rivijeri mamac su za turiste, ali Gordanu je Crikvenica osvojila zauvijek još prije 4 i pol desetljeća i od tada joj se redovito vraća svake godine. Zbog nje su ovamo došli i desetci njenih prijatelja.
"Ponuda je savršena, ništa ne nedostaje, svega ima i previše. Fali nam sunca malo, jedino to, jedino nam to sada nedostaje", kaže Gordana.
Nešto više cijene u odnosu na lanjske nisu odbile ni goste ovog hotela. Njihove 182 sobe su potpuno pune.
"Svi naši hoteli, koji su trenutno otvoreni, su puni unatoč nešto lošijem vremenu što daje ohrabrenje za buduću sezonu. Booking je također puno bolji nego prošle godine, to nam daje taj vjetar u leđa što se tiče sedmog i osmog mjeseca. Ima jako puno kongresa koji se vraćaju u Crikvenicu i to je jedan trend koji produžuje samu sezonalnost", smatra Marko Marković, generalni direktor jedog od većih hotela iz Crikvenice.
Oduševljeni gosti
Uz stare goste, Dalmacija oduševljava i one koji su po prvi puta tu.
"Nikada do sada nisam posjetio Hrvatsku, a prelijepa je zemlja. Volim biti ovdje, ovo je prvi dolazak i impresioniran sam", kaže Njemac Johann na spliskoj Rivi, a Talijanka Gianna na zadarskom Forumu potpuno je suglasna: "Prvi put smo u Hrvatskoj. Lijepo je, zaista. Nisam mogla pretpostaviti da će biti tako lijepo. Katedrala sv. Stošije, predivna. Ovaj rimski forum, zaista divan."
U Zadru je primjetan povratak Talijana. To najbolje detektiraju trgovci suvenirima koji uz kupce, slušaju i jezike u prolazu.
"Ima najviše Francuza, Talijana, bilo je nešto Španjolaca, što sam ja primjetila danas. Pun je grad, osjeća se da se žiže. Kreće špica", zadovoljna je Rajna Knežević koja radi na jednom od štandova sa suvenirima na Forumu.
Slaže se s njenim opažanjem naglog buđenja sezone i poznati zadarski kuhar. Od ovog vikenda zahuktava se ovogodišnja sezona, a njegovi najčešći gosti u ovom periodu su domaći turisti.
"Nakon duge zime malo smo se odmorili, napunili smo baterije, a sad u proljeće dolaze i krasne namirnice – artičoka, šparoga, medvjeđi luk. Mi smo ovdje nekako za ribu orjentirani, ali naravno uz ribu sve te namirnice pašu", kaže chef i vlasnik cijenjenog zadarskog restorana Saša Began.
Dobre najave sezone u Splitu
Zadar i Opatija neki su od gradova koji imaju i bolji početak travanja od lanjskog gledano po noćenjima. Iako je ove godine Uskrs tri tjedna kasnije, predsezona će se spojiti s visokom sezonom bez većih rupa, smatraju u Splitu.
"Najave su dobre, međutim vidimo s obzirom na broj smještajnih jedinica da će dosta toga biti i u last minutu. Ne mogu se svi popuniti istom mjerom kao što je to bilo prošlih godina. U predsezoni i postsezoni imamo kvalitetnu strukturu gostiju, onih koji žele mir, tišinu i nešto niže cijene", poručuje Barbara Marković, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja.
Njihova udruga ne očekuje ove godine veći rast cijene smještaja jer su cijene već povišene lani, a s obzirom na još veći broj smještajnih jedinica smatraju da u ovom trenutku nije ni pametno dodatno ih dizati.