Kuhanje, pečenje kolača, slaganje salveta i pripremanje stolova… Ovako izgleda praksa mladih ugostitelja u zagrebačkoj školi koja ima 800 učenika, 180 budućih konobara. "Prvo sam išla ti godine za slastičara i sada sam odlučila ići prekvalifikaciju za turističko-hotelijerskog komercijalista da mogu ići na faks i da jednog dana mogu imati nešto svoje", kaže Ivona Holub učenica Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Zagrebu. Interesa za slastičare i kuhare ima, ali za konobare baš i ne.
"Što se tiče zanimanja konobara tu je odaziv malo slabiji i tu bi rekao da se upisuju učenici koji se nemaju gdje drugo upisati. Neki već odustaju, dok se kod kuhara i slastičara i komercijalista to se stvarno vidi da to žele", kaže Mladen Smodlaka ravnatelj Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Zagrebu
Kronično ih nedostaje u školskim klupama i na tržištu pa ugostitelji spas traže u stranim radnicima. "Današnja poruka je foruma da krenemo na vrijeme s obrazovanjem i edukacijom te marketingom da ta djeca žele upisati zanimanje", kaže Franz Letica predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb.
Kuhara, slastičara i konobara nema dovoljno ni u školama ni na tržištu, ali na burzi ih ima. "Trenutačno ih ima u RH oko 8000 tisuća nezaposlenih osoba vezano za ta zanimanja. Mi moramo znati da je turistička sezona upravo završila pa su oni došli na zavod. Moramo znati da je velik nedostatak", kaže Ante Lončar ravnatelj Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje .
Za ovom plaćom posegnu i visokoobrazovni
No unatoč sezoni zagrebačke ugostitelje trebaju cijelu godinu. Ove godine strancima je izdano 48 tisuća dozvola za boravak i rad u turizmu i ugostiteljstvu. "Mi smo evo prije tri godine prvi puta odlučili angažirati strane radnike, mi smo doslovno tada bili na koljenima zbog nedostataka radnika pa smo posegli za tim rješenjem. Plaće za konobare su negdje od tisuću do tisuću i 200 eura", kaže Ana Lisak, vlasnica cateringa.
Plaća zbog koje ponekad za kuhanjem kave i tacnom posegnu i visokoobrazovani. Konkretno riječ je o bankarskom sektoru javio se za konobara jer ne može dobiti dobru plaću, ne nude mu adekvatnu plaću, njemu se više isplati raditi kao konobar. Ovi mladi ljudi ipak su se odlučili za konobarenje i nadaju se da će im se to isplatiti.
"Pa ljeti radim na praski i cijelu godinu, izabrao sam ovo jer sam imamo ujak konobara i tetu kuharicu pa sam u tim vodama. Vidim se u restoranu gdje radim i ako bog da - da imam svoj lokal nekad", kaže Mateo Jularić, učenik Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Zagreb. Gdje ih treba najviše školuje ih se najmanje. Primjerice, u Splitu su nekoć bila tri razreda sada - samo jedan. Opatija - pet razreda s po 30 učenika, a sada ih u klupama sjedi četiri puta manje.
POGLEDAJTE VIDEO: Nova cijev Učke pomoći će i ugostiteljima: 'Istra dobiva gospodarski impuls'