Rano jutro na paškim poljima soli koristi se za prikupljanje krupnih kristala. Kraj je ljeta i netom prije kiše, kupi se sol i pokazuje zadnjim grupama turista kako se to radi na tradicionalan način još od Antike.
Ante Fabijanić iz Rijeke govori nam: "Kako su radili naši stari. Samo kad na ovo dodate vremenske uvjete, temperaturu i ostalo, to nije bio lagan život. To je bio težak posao i od toga se živjelo".
Tanja Ališić iz Zagreba otkriva nam svoje dojmove: "Jako me veseli. Evo, bili smo sada u dućanu. Imate kamen soli, imate soli za piling, za inhaliranje, za kupanje, stvarno prekrasnih stvari, a ovdje smo došli naučiti o načinu na koji se sve to proizvodi."
Svi ti proizvodi dobivaju se,ne od tvorničkog, nego od ručnog prikupljanja soli direktno iz plitkih bazena u laguni.
Sredina je rujna i sezona prikupljanja cvijeta soli je gotova jer jutra više nisu suha i vruća, no još uvijek se prikupljaju kristali soli iz bazena, ali i to dok ne padnu prve kiše i ne razvodne ih.
Rinaldo Bukša, vodič u Solani Pag, kaže: "Da bi mi od morske vode došli do prvih kristala soli u idealnim uvjetima potrebno je 40 dana. Mora biti sunčano, lagano vjetrovito, bez kiše i tad se počnu na dnu bazena formirati prvi kristali koji dnevno rastu po jedan milimetar."
Paški su gimnazijalci jedan dan u školi zamijenili fizičkim poslom koji je nekada na velikoj vrućini radilo i po 500 radnika. Rašćali su sol, odnosno odvajali je od podloge, a onda i žgribali ili skupljali na hrpe.
Petar Benzija, učenik Srednje škole Bartula Kašića Pag, kaže: "Stvarno je teško, iscrpno i nakon nekog vremena, bol u nogama, u rukama, žuljevi, stvarno stvara problem. Ali je definitivno zanimljivije nego u školi. Barem meni!"
Marija Pećirko, ravnateljica Srednje škole Bartula Kašića Pag, govori: "Najprije su krenuli bojažljivo jer nisu znali što ih čeka, a sad ih već neko vrijeme pokušavam istjerati iz bazena, ali se ne daju. Zaista uživaju!"
Svaki petak u rujnu posjet Poljima soli na Pagu je besplatan jer cijeli mjesec traju Dani paške soli.