ČEGA SE ODREĆI? /

Blagdanski stol nikad skromniji i nikad skuplji. Mnogi si neće moći priuštiti ni najjeftinije, a ovo je računica

Inflacija je preko 10 posto, cijene hrane su porasle više od 15 posto pa će Uskrs izgledati - ovako. Bogata košarica iznosi 327, 80 eura (2469,81 kn), srednja 203,71 euro (1534,85 kn), skromna 100,25 eura (755,33 kn)

4.4.2023.
19:23
VOYO logo

Od lani tradicionalna šunka poskupila, kažu, za otprilike 1 euro po kilogramu, ali kakav god blagdanski stol bio, ona je sigurno na njemu.

"Na stol ide lešo janjetina, pečena janjetina, francuska salata, dobra orahnjača. Sve tradicionalno. Kapulica, rotkvica. A petak je bakalar", kaže Anđela Erceg iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na stolu obitelji Erceg biti će točno ono što spada u bogatiju, odnosno tradicionalnu uskršnju košaricu.

Inflacija je preko 10 posto, cijene hrane su porasle više od 15 posto pa će Uskrs izgledati - ovako. Bogata košarica iznosi 327, 80 eura (2469,81 kn), srednja 203,71 euro (1534,85 kn), skromna 100,25 eura (755,33 kn).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na to da košaricu nismo radili lani preklani ni 2019. godine, rekao bih da je razlika takva da ju je teško uopće uspoređivati". kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Image
'PREKRASNO JE' /

Ako se po Uskrsu prepoznaje sezona, ova bi mogla rušiti rekorde. Istra i Kvarner proći će najbolje?

Image
'PREKRASNO JE' /

Ako se po Uskrsu prepoznaje sezona, ova bi mogla rušiti rekorde. Istra i Kvarner proći će najbolje?

Biftek je 45 eura a juneći but - 12. Teletina je tradicionalno najskuplja, 17 eura, svinjski but 7, a tko može ipak će kupiti janjetinu.

"Srednja, dakle nekakva teletina, odojak, neka riba. Šunka, klasično, rotkvice obavezno", govori Karmelita Borovina iz Zagreba.

Nikola Pohovski, doktor veterinarske medicine govori da je lička janjetina od prošle godine poskupila oko dva eura. A prije ručka..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za doručak obavezno jaja sir vrhnje hren rotkvice, klasika", govori Božena Car.

Uskrs smo riješili, a na veliki petak kažu u ribarnici malo ljudi kupuje bakalare, više je to sitna riba. Doduše s ovom burom i punim mjesecom, teško da će ih biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od sitnije ribe to su srdele. Srdelice, girice, pastve koje su jeftinija riba i malih oslića", govori Zoran Karamatić, trgovac.

Sad kad bi netko htio baš ići na najskuplju varijantu, ali od koje rastu zazubice, kupio bi škampe - za 36 eura po kili. Da se prebacimo na jaja, koja su ove godine glavna zvijezda poskupljenja a na tržnici samo što se ne prodaju nojeva.

Najveća jaja na tržnici su ona od guske.

"Ukusna su jako, nisu bolja nego kokošja, ali su ukusna", govori Ivka Kostibol, prodavačica na tržnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jaja su 3 i pol eura 10 komada kokošja i imamo pačja 5 eura 10 komada", govori Anđelka Švec, prodavačica na tržnici.

Ne znam je li zbog bure ili cijena ali tržnica ove godine ne odiše optimizmom. Potvrđuje to i Vuka Štorek. Tako je, kaže, zbog vremena i besparice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skromne košarice ne predviđaju slatkiše, piće, kolače, a niti jedna nije uračunala darove, putovanja i izlete: Ali bez svega toga, ako i bez delicija - se može.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo