a tek se čeka bijeli /

Bili smo na prvom ovogodišnjem sajmu tartufa u Buzetu. 'Da ga odvezem do Rima koštao bi 1000 eura'

Zbog vrtoglavih cijena nekada su ga jeli samo strani turisti ili se izvozio ali tartufi postaju sve veća delicija i za domaće gurmane

5.6.2023.
8:00
VOYO logo

Ili ga voliš ili ne, a Istra je raj za ovu deliciju! Riječ je o tartufu - njemu u čast, u Buzetu je održan prvi ovogodišnji sajam.

Tartuf je delicija paprene cijene i intenzivnog mirisa. Pronađen je kod Motovuna i ima čak 700 grama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Robert Marušić, vlasnik ugostiteljskog objekta u Buzetu govori: "Izgleda da nas čeka jako dobra i izdašna sezona što se tiče tzv. jokera i nadam se da će se to isto ponoviti u rujnu na jesen s bijelim tartufima. Da ga sad primim u ruke i odnesem za 5 sati vožnje do Milana ili još 2 sata duže do Rima on bi koštao 1000 eura, a on je 10 puta jeftiniji od bijelog tartufa".

Istra im je prirodno stanište, a lov na crni tek je počeo i traje do kraja srpnja. S jeseni pak počinje lov na njegovo veličanstvo - bijeli tartuf. Danas su izloženi crni, nađeni u krugu od 20 kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni imaju na mikrolokacijama neke male razlike i zato mi potenciramo te male razlike u Istri i pokušavamo naučiti tržište kako prepoznati to", ističe Marušić.

Ključno je da je iznutra bijele boje, a ne žućkaste. Domaće tržište raste, od Umaga do Dubrovnika sve je veći interes za kraljem gljiva.

Image
ŠTO UZ NJEGA NAJBOLJE IDE? /

Istra ima novog šampiona: Tartuf koji je donedavno bio pod zemljom sada vlasniku donosi tri prosječne plaće

Image
ŠTO UZ NJEGA NAJBOLJE IDE? /

Istra ima novog šampiona: Tartuf koji je donedavno bio pod zemljom sada vlasniku donosi tri prosječne plaće

Tartuf kojemu se pripisuju afrodizijačka svojstva u obiteljskom je restoranu hit. Traže ga s tjesteninom, njokima i biftekom.

"Kad je svježa roba kada je super roba obožavam raditi s njom i mogu reći iskreno da volim taj posao i da sam ponosan jer smo mi u Buzetu jedini specijalizirani restoran s baš svježim tartufima", tvrdi kuhar Matej Marušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnici tamošnjih restorana koji nude svježe, domaće tartufe udružili su se i imaju svoj klub i oznaku na ulaznim vratima.

Zbog vrtoglavih cijena nekada su ga jeli samo strani turisti ili se izvozio ali tartufi postaju sve veća delicija i za domaće gurmane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo