Penne sa curryjem
Namirnice:
350 gr penne tjestenine
2 žlice curry-a
1 žličica brašna
2 dl juhe
100 ml svježeg vrhnja
jedan mali krastavac
jedan mali luk
2 žličice malinovog ulja
sol
postupak:
Na predhodno zagrijano ulje dodajte nasjeckani luk, dodajte žlicu vode i prstohvat soli. Pirjajte dok luk ne postane staklast. Sada dodajte curry i uz stalno mješanje dodajte i brašno. Smjesu dodajte u juhu-temeljac i pustite da provrije na manjoj vatri narednih 15 minuta, uz ćešće mješanje. Potom maknite s vatre i pustite da se ohladi.
Pripremite "penne" tjesteninu "al dente" u predhodno zasoljenoj vodi. Kad ocjedite tjesteninu stavite je u veliki pladanj i pomješajte sa svježim vrhnjem. Neka se ohladi na sobnoj temparaturi. Ogulite krastavac i narežite ga na male kockice. Prije samog posluživanja dodajte spravljeni začin i umješajte ga također u tjesteninu. Posujte sa kockicama krastavca i poslužite.
Špageti "alla Creola"
Namirnice:
500 gr škampi (možete upotrijebiti rakove ili riblji filé bez kostiju)
2 žličice maslinovog ulja
200 gr oguljene konzervirane rajčice
1 žličicu papra
2 žličice curry-a
1 čaša bijelog vina
400 gr špageta
sol
200-250 ml svježeg vrhnja
parmesan
postupak:
Očišćene škampe stavite na maslinovo ulje i dodajte rajčicu. Dok mješate, dodajte papar i curry, tada ulijte čašu vina i nastaviti kuhati na laganoj vatri. U međuvremenu, zakuhajte vodu u koju ćete staviti špagete . Kada zakuha dodajte sol i stavite špagete. Odstranite vodu i u lonac dodatje vrhnje i postepeno dodajte sir, dobro mješajući. Sada prelite vrući preliv od škampi preko špageta, izmješajte i servirajte vruće.