Arborio je riža bijela poput bisera, debeljuškasta zrna. Kuhanjem ove riže dobiva se mekana, kremasta struktura koja apsorbira gotovo duplo više tekućine nego obična riža. Koristi se uglavnom za rižoto, a može dobro poslužiti i u juhama i pudinzima.
Crna japonica, ova egzotična tamnoljubičasta riža punog zrna omiljena je u jugoistočnoj azijskoj kuhinji.
Smeđa riža, vrsta je integralne riže koja ima orašast okus, bež boju i dva puta više vlakana od svoje rodice bijele riže.
Jasmin riža, ukusna bijela riža ima orašastu aromu poput kokica, i podsjeća na basmati. Kuhana zrna ove vrste riže izuzetno su mekana, ljepljiva i vlažna. Tajlandskog je podrijetla.
Basmati, jedna od najpoznatijih, indijskih vrsta riže, takozvana "kraljica okusa". Riža dugog zrna i intenzivna okusa. Postoji i smeđa i bijela verzija.
Napola skuhana, tzv. parboiled riža, po svojoj kvaliteti ovu vrstu riže mogli bismo svrstati između bijele i smeđe riže. Ne bismo je trebali poistovjetiti s instant rižama koje su najlošije kvalitete.
Divlja riža nije zapravo riža nego tamno sjeme sjevernoameričke morske trave. Raste u jezerima Minesote i Canade i prilično je skupa. Zrno divlje riže vrlo je tvrdo, žilavo, jakog okusa i često se miješa s drugim vrstama riže i žitarica. Kuha se 45-50 minuta, a za jednu šalicu riže potrebno vam je tri šalice tekućine.
'Valencija' je dobila ime po istoimenoj španjolskoj provinciji gdje se uzgaja. Bijelo zrno srednje veličine najčešće se koristi u paellu, tradicionalnom španjolskom jelu. Ova vrsta može se zamijeniti Arborio rižom.
Wehani je integralna riža boje mahagonija, ima snažan, orašast okus i žilavu strukturu.
Mješavina integralnih riža kombinacija je smeđe, divlje, crne i crvenosmeđe riže.
Divlji piken je aromatična bijela riža, ima orašast okus i uzgaja se u Americi.
Bijela riža dugog zrna, jedna od najpoznatijih riža u svijetu. Procesom mljevenja uklanja se njezin vanjski omotač pa se kao rezultat dobiva polirano, bijelo zrno za koje je potrebno 15-20 minuta kuhanja.