Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je nove naputke u kojima je preporučila još manji dnevni unos soli i propisala minimalne količine dnevno potrebnog kalija kako bi se smanjio rizik srčanih bolesti i moždanih udara.
"Odrasle osobe trebale bi konzumirati manje od pet grama soli ili manje od dva grama natrija i najmanje 3,51 grama kalija dnevno", objavila je agencija UN-a u priopćenju.
Osobe s povišenim natrijem i sniženim kalijem izložene su riziku povišenog krvnog tlaka koji povećava rizik bolesti srca i moždanog udara. Do sada je WHO preporučao unos dva grama natrija dnevno, a sad je dodao riječi "manje od".
Natrij se prirodno nalazi u nizu namirnica uključujući mlijeko i vrhnje te jaja. U puno većim količinama nalazimo ga u kruhu, mesnim prerađevinama primjerice slanini, raznim vrstama grickalica ili juhi u kockama.
Namirnice bogate kalijem su grah i grašak, orasi, špinat, kupus i peršin te voće poput banana, papaja i datulja. Prerađivanje hrane smanjuje količinu kalija u mnogim namirnicama.
Prema WHO većina ljudi danas unosi previše natrija i premalo kalija.
WHO je također izdao svoje prve preporuke o preporučenom unosu natrija i soli za djecu ovisno o njihovoj dobi, veličini i energetskim potrebama.