PEKING - Konzumiranje jedne porcije gljiva svaki dan može smanjiti rizik od raka dojke za čak dvije trećine, objavili su australski znanstvenici koji su proveli istraživanje u Kini.
Pokazalo se da su gljive u kombinaciji sa zelenim čajem dale još bolje rezultate. Rizik je u tom slučaju smanjen za čak 90 posto. Na dan je potrebno pojesti oko 30 grama svježih gljiva kako bi se rizik sveo na minimum.
Nešto slabiji rezultati bili su kod sušenih gljiva.
Studija je provedena na oko dvije tisuće žena u Kini od kojih je polovica oboljela od raka dojke. Veća kombinacija gljiva u hrani smanjila je rizik i kod žena u predmenopauzi i kod onih u menopauzi.
Dokazano je da gljive djeluju na sličan način kao i neki inhibitori koji se koriste za liječenje raka dojke.
Julie Sharp, britanska znanstvenica koja se bavi istraživanjem raka izjavila je da je već poznat pozitivan učinak zelenog čaja i gljiva na smanjenje rizika od raka. No, ove podatke ipak treba dodatno provjeriti.
"Važno je zapamtiti da ne postoji super hrana koja će nas zaštiti od raka, nego da je uravnotežena prehrana jedan od najboljih načina za to", izjavila je Sharp.