Pesto dobro poznat i omiljen začin širom svijeta, mnogi ni ne slute kako ga je jednostavno spraviti. Sačinjen od svima pristupačnih namirnica, porjeklom iz Italije, ali upotrebljavan u kulinarskim specijalitetima širom svijeta. Najčešće serviran uz tjesteninu, ukusan je i kao dodatak maneštrama i to prije samog serviranja jela. Pesto se može pripraviti ranije i biti pohranjen do 15 dana u staklenci sa malinovim uljem na vrhu.
Velika količina svježeg bosiljka
½ šalice malinovog ulja
2 režnja češnjaka
1 šaka pinjola (orašastih plodova bora)
3 žlice naribanog parmezana
1 žličica soli (prema ukusu)
Prvo usitnite pinjole, a potom dodajte sve ostale sastojke. Nemojte ih dugo mixati kako bi zadržali "mrvičasti" ukus. Dodajte začin direktno u pripremljen obrok. Ukoliko je previše tvrd dodajte žlicu prokuhane vode. Malo maslinovog ulja možete dodati prije serviranja.