Anđeoska kosa
Tjestenina "andjeoska kosa" vrlo fina vrsta tjestenine koja se obično spravlja u kombinaciji sa maslinovim uljem, svježim rajčicama i bosiljkom.
Cannelloni
Cannelloni, tjestenina u obliku izduženih cjevćica, obično su punjene sirom i/ili mesom, prelivene umakom od rajčica i zapečene.
Farfalle
Farfalle je tjestenina u obliku leptir-mašne ili leptira.
Fettuccine
Fettuccine su dugačke i tanke.
Fusilli
Dugačka "cik-cak" tjestenina.
Gnocchi
Njoki su mekani valjušci od krumpira, kukuruzne krupice ili brašna.
Lasagna
Lazanji su široke trake tijesta.
Linguini
Linguini je dugo tanko tijesto slično špagetima. Servira se uz pesto.
Macaroni
Macaroni su kratka zaobljena tjestenina.
Penne
Penne su izdužene cjevčice sa zašiljenim vršcima.
Ravioli
Ravioli su "jastučići" punjenih sirom ili špinatom.
Rigatoni
Rigatoni su veći komadi izbrazdane tjestenine.
Spaghetti
Najpopularnija i najduža talijanska tjestenina.
Tortellini
Sitna punjena tjestenina sirom, povrćem ili mesom.
Ziti
Sitne zavijene cjevčice.