Otkriven novi okus

Iako teško opisiv, umami ima definitivno mjerljiv izvor - otkrili su ga još 1908.

16.8.2000.
17:42
VOYO logo


Svijet ljubitelja dobrog zalogaja uzbuđen je pojavom novog UMAMI okusa, koji daje gotovo neopisivu slast starim sirevima i srdelama, zbog kojega se topimo gutajući razna ukusna jela.

Iako teško opisiv, umami ima definitivno mjerljiv izvor. Još su 1908. japanski istraživači na Carskom sveučilištu u Tokiju uočili tragove slasti u L-glutamatu, amino kiselini koja se nalazi najčešće u hrani bogatoj bjelančevinama kao što je meso, mlijeko, gljive i morski plodovi, a odziva se na ime monosodium glutamat ili MSG. Ipak, za dobivanje čarobnog okusa glutamat se mora naći u slobodnom obliku, nikako ne u društvu drugih amino kiselina. U laboratoriju se može izmjeriti točna količina okusa, npr. danski plavi sir bogatiji je umamijom nego hot dog, shiitake gljive ga imaju više od luka. Vrijeme, sušenje i fermentacija pogoduju pojavi i razvoju umamija. Okus je toliko uključen u kulinarsko iskustvo da će dodavanjem MSG-a, soli i žutog pigmenta u prokuhanu vodu ljudi misliti da jedu pileću juhu.

Vrsni majstori kuhinje oduvijek su naslućivali njegovo postojanje, a otkrivanjem tjelesnog receptora za umami sad imaju znastvenu potvrdu. Čini se da će svi šefovi kuhinje koji imalo drže do svoje reputacije morati nešto promjeniti u pristupu pripreme jela, a čak i neki vinski eksperti procjenjuju da umami otvara nove horizonte u proizvodnji vina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
gs australija
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
NEVJEROJATNA SREĆA /

Uplatila prvi listić u životu i osvojila Jackpot od 188 tisuća eura: 'Još ne znam što ću s novcem'