'zdrave namirnice' /

Otkrijte koliko raznih aditiva konzumiramo i koliko su otrovni

Čitate li deklaracije proizvoda koje kupujete? Iako su mnogi od nas lijeni to činiti, trebali bismo promijeniti naviku. Stvari koje u sebe unosimo inustrijski obrađenom hranom, opasne su. Kako nas truju aditivima, otkrijte u prilogu.

3.3.2015.
18:40
VOYO logo

E103, 105, 111, 121, 125, 126, 130. Sve su to aditivi koji mogu biti smrtonosni i zbog toga su zabranjeni! No unatoč tomu što znamo da ih je industrijski obrađena hrana prepuna, deklaracije čitamo rijetko.

"Čitam kad su krupna slova., ne da mi se uvijek nositi naočale", reći će nam većina pojedinaca koje smo upitali informiraju li se dovoljno o sadržaju hrane koju unose u sebe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, to bismo trebali činiti puno češće. Iako su najopasniji aditivi zabranjeni, postoji niz onih koji su dozvoljeni, ali u određenoj su količini i kombinacijama itekako opasni te mogu dovesti do teških bolesti.

"Neke od njih su dijabetes, bolesti gastro trakta, kao što su na kraju krajeva različita tumorska oboljenja", rekla je znanstvena istraživačica Ivana Vinković Vrček.

Aditivi koji se dodaju u hranu su dozvoljeni. Neki su manje, neki više štetni. One označene crvenom bojom treba izbjegavati, žute ne bi trebalo često unositi u organizam, a zeleni su bezopasni.

"Problem je što nitko od proizvođača ne uzima u obzir aditivno djelovanje. Odnosno, ako ste konzumirali jednu namirnicu, pa još jednu, pa još jednu, dok se ta količina aditiva zbroji, dolazite do veće brojke nego što bi to bilo prihvatljivo", dodala je Vrček. 

Ono što je potpuno neprihvatljivo su određeni spojevi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad se već jako dobro zna na razini cijele EU da su bojila u kombinaciji s određenim konzervansima kao što su benzojeva kiselina i benzoati opasni i izazivaju poremećaj pažnje i pojavu hiperaktivnosti kod takve djece", nastavlja Vrček.  

A to na proizvodu mora pisati! Izbjegavajte pekarske proizvode s dužim rokom trajanja. U njih se dodaju konzervansi, tvari koje povećavaju volumen, a umjesto biljne ili životinjske masti tu su hidrogenirane.

Teško je popamtiti sve loše sastojke. Upravo tu potrošači padaju na ispitu samozaštite i odustaju od pretjeranog biranja. Upravo zato, kao što i sami pretpostavljate, najbolje je jesti prirodno. 

"Treba izbjegavati industrijsku hranu, jako prerađenu i zapravo konzerviranu a što više konzumirati svježe namirnice i svježe pripravljenu hranu", rekla je. 

Posljedice konzumiranja kemijskih supstanci, odnosno aditiva, na zdravlje mogu biti dugoročne. zato neka vam ne bude teško, čitajte deklaracije!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo