E103, 105, 111, 121, 125, 126, 130. Sve su to aditivi koji mogu biti smrtonosni i zbog toga su zabranjeni! No unatoč tomu što znamo da ih je industrijski obrađena hrana prepuna, deklaracije čitamo rijetko.
"Čitam kad su krupna slova., ne da mi se uvijek nositi naočale", reći će nam većina pojedinaca koje smo upitali informiraju li se dovoljno o sadržaju hrane koju unose u sebe.
Ipak, to bismo trebali činiti puno češće. Iako su najopasniji
aditivi zabranjeni, postoji niz onih koji su dozvoljeni, ali u
određenoj su količini i kombinacijama itekako opasni te mogu
dovesti do teških bolesti.
"Neke od njih su dijabetes, bolesti gastro trakta, kao što su na
kraju krajeva različita tumorska oboljenja", rekla je znanstvena
istraživačica Ivana Vinković Vrček.
Aditivi koji se dodaju u hranu su dozvoljeni. Neki su manje, neki
više štetni. One označene crvenom bojom treba izbjegavati, žute
ne bi trebalo često unositi u organizam, a zeleni su
bezopasni.
"Problem je što nitko od proizvođača ne uzima u obzir aditivno
djelovanje. Odnosno, ako ste konzumirali jednu namirnicu, pa još
jednu, pa još jednu, dok se ta količina aditiva zbroji, dolazite
do veće brojke nego što bi to bilo prihvatljivo", dodala je
Vrček.
Ono što je potpuno neprihvatljivo su određeni spojevi.
"Sad se već jako dobro zna na razini cijele EU da su bojila u kombinaciji s određenim konzervansima kao što su benzojeva kiselina i benzoati opasni i izazivaju poremećaj pažnje i pojavu hiperaktivnosti kod takve djece", nastavlja Vrček.
A to na proizvodu mora pisati! Izbjegavajte pekarske proizvode s dužim rokom trajanja. U njih se dodaju konzervansi, tvari koje povećavaju volumen, a umjesto biljne ili životinjske masti tu su hidrogenirane.
Teško je popamtiti sve loše sastojke. Upravo tu potrošači padaju
na ispitu samozaštite i odustaju od pretjeranog biranja. Upravo
zato, kao što i sami pretpostavljate, najbolje je jesti
prirodno.
"Treba izbjegavati industrijsku hranu, jako prerađenu i zapravo
konzerviranu a što više konzumirati svježe namirnice i svježe
pripravljenu hranu", rekla je.
Posljedice konzumiranja kemijskih supstanci, odnosno aditiva, na zdravlje mogu biti dugoročne. zato neka vam ne bude teško, čitajte deklaracije!