Naime, ne samo da im je PDV za 2 posto veći nego do sada, nego su im, tvrde ugostitelji, od početka ove godine trgovci u nabavi već poskupili sve osnovne namirnice za 10 do 20 posto, a poskupjeli su im i energenti i cijene najma za terase. Izvjesno je zato da će cijene morati porasti, pa će kava biti barem kunu skuplja, a hrana i više, piše Slobodna Dalmacija.
"Samo povećanje PDV-a u tehničkom smislu je jednostavna stvar, postoje programi i ljudi koji su licencirani za usklađivanje blagajni i to će se lako riješiti. Najteže je uskladiti cjenike s mogućnostima naših gostiju, ali korekcije moramo napraviti. Od početka godine boca plina košta 125 umjesto 100 kuna, podigli su nam u Zadru cijenu najma za štekate za 10 posto, a u mene je kava s mlijekom u centru grada i dalje bila 6 kuna. Sigurno će sada morati biti kunu skuplja, a od toga ugostitelj neće imati ništa", kazao je Stjepan Knežević iz Ceha ugostitelja Zadarske županije.
'Ako je nama teletina poskupjela, kako je mi možemo nuditi po prijašnjim cijenama?'
I splitski ugostitelj Milivoj Mladina požalio se kako su mlijeko, meso, šećer, brašno, riža, mineralna voda, pića... od početka ove godine već poskupjeli za 10 do 20 posto.
"Oni od prvoga dana ove godine svaki tjedan dižu cijene za 1 do 2 posto tako da se puno ne vidi, pa nam je u nabavi skuplje za 20 posto. Nemamo grosiste, trgovce na veliko koji bi radili s manjom maržom i tako nam omogućavali bolje cijene i zato nam trgovci mogu određivati poslovanje. Sve je poskupjelo i mi ćemo morati idućih 15 dana uskladiti to stanje s našim cjenicima. Ako je nama teletina poskupjela, kako je mi možemo nuditi po prijašnjim cijenama, a još nam je i PDV veći?! Gosti imaju sve manje novca", kazao je Mladina.
Dvojbe oko toga tko će veći PDV u ugostiteljskim objektima u konačnici platiti nema ni Stjepan Perić, predsjednik Ceha ugostitelja Dubrovnika, koji procjenjuje da će dio kolega sigurno podignuti cijene.
'Tko će preživjeti do 2013.?'
"Ja imam 25 stalno zaposlenih i još toliko sezonaca ljeti, ali ovako je nemoguće živjeti. Zimi moramo uzimati kredite za isplatu plaća, ali uštede na doprinosima neće amortizirati povećanje nabavnih cijena namirnica i veći PDV. Dobro je što ćemo 2013. godine imati 10 posto PDV-a, ali tko će preživjeti do tada?", kazao je Perić navodeći kako je zimi u kavani na Stradunu kava 7 kuna, pa je opet malo gostiju, a što će tek biti kada bude skuplja.
"Neće ugostitelje ubiti ovih 2 posto više PDV-a, nas je ubilo puno toga prije, a ovo nam je samo novi udarac. Sve namirnice su nam poskupjele od 10 do 30 posto u protekla dva mjeseca, a od nas se očekuje da čuvamo konkurentnost ugostiteljstva i turizma svojim cjenicima?! Pa to je suludo. Ako ne podignemo cijene, gubimo, a ako ih podignemo, gubimo goste", objasnio je zagrebački ugostitelj Miroslav Folnegović, predsjednik Udruge restoratera pri HGK.
specijal-201012070191004-PDV