Kako su u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja kazali za Danas.hr, bakterija Salmonella spp. u svježem fileu pilećeg zabatka pronađena je "u jednom od odobrenih objekata za uskladištenje u Republici Hrvatskoj, ispitivanjima provedenim u okviru plana samokontrole (koji provode sami subjekti u poslovanju s hranom)". "Iz navedenog razloga, subjekt u poslovanju s hranom je poduzeo u skladu s odredbama Zakona o hrani povlačenje proizvoda iz svojih maloprodajnih objekata. O istom su putem HR RASFF sustava obaviještene sanitarna i veterinarska inspekcija, te su provele službenu kontrolu u okviru svojih nadležnosti", navodi se u odgovoru Ministarstva.
Sanitarna inspekcija obišla farme i skladište
Kažu da je sanitarna inspekcija izvršila i službena uzorkovanja hrane Perutnine Ptuj – PIPO d.o.o. Čakovec u različitim maloprodajnim objektima.
"Budući se radi o svježem fileu pilećeg zabatka iz odobrenog objekta Perutnina Ptuj - PIPO d.o.o. Čakovec, a koji je pod nadzorom veterinarske inspekcije, u istom objektu je provedena službena kontrola. Nadležna veterinarska inspekcija naredila je poduzimanje korektivnih mjera i u tijeku je utvrđivanje uzroka nezadovoljavajućeg rezultata dobivenog laboratorijskim ispitivanjem. Sanitarna inspekcija je u iščekivanju rezultata službenih uzoraka, čija je analiza u tijeku u službenom laboratoriju", zaključuje se u odgovoru Ministarstva na upit Danas.hr-a.
Zašto su nadležne institucije šutjele?
Inače, u odgovoru Ministarstva, na koje je redakcija čekala dva dana, ne spominje se kad je točno otkrivena bakterija salmonele, a ne spominje se ni zašto o tome nije obaviještena javnost. Čekanje službenih rezultata teško da može biti izlika da se javnost ne upozori na osnovanu sumnju o pronalasku zaraženog mesa.
Iz Perutnine Ptuj, međutim, nalaz Ministarstva komentiraju ovako:
"U Grupi Perutnina Ptuj i u Perutnini Ptuj – Pipo Čakovec cjelokupna proizvodnja provodi se u skladu s tzv. integriranim procesima proizvodnje od polja do vilice KSS (kvaliteta, sigurnost, sljedivost). To znači da pod strogim i apsolutnim nadzorom imamo sve procese proizvodnje koje kontroliramo različitim postupcima i korištenjem različitih protokola kojima jamčimo najvišu kvalitetu. Veterinarski i biokemijski nadzor proizvoda obavljamo u okviru vlastite službe kontrole kvalitete, a redovite i izvanredne kontrole rade i različite državne institucije i inspekcije. Tako je na pregledu uzoraka iz Perutnine Ptuj – Pipo Čakovec Hrvatski veterinarski institut utvrdio besprijekornu kvalitetu i zdravstvenu ispravnost, zbog čega bilo kakvo povlačenje naših proizvoda ili obavještavanje potrošača nije bilo potrebno.
Proces proizvodnje zdravih, sigurnih i kvalitetnih proizvoda Perutnine Ptuj-Pipo u vertikalno organiziranom reprodukcijskom lancu započinje već kod sirovina za proizvodnju krmne smjese. Pod stalnim strogim nadzorom su, između ostalog, i bakterijske značajke sirovina, sadržaj udjela proteina i prisutnost alergena.
Kod proizvodnje proizvoda svih robnih marki Perutnine Ptuj u sistemu KSS ističemo deset komparativnih, jednako važnih, prednosti u jamčenju vrhunske kvalitete, posebno zbog zdravstvenih aspekata prehrane. U sistemu Perutnine Ptuj imamo uspostavljene vlastite farme jaja za valjenje, vlastite farme jednodnevnih pilića, vlastitu proizvodnju sirovina, vlastiti sistem za proizvodnju krmne smjese bez animalnih proteina, vlastiti uzgoj pilića kod najboljih kooperanata, vlastitu proizvodnju za preradu mesa, vlastite bakteriološke i kemijske laboratorije za analizu svih proizvoda s vlastitom veterinarskom preventivom, vlastitu distribuciju u neprekinutom rashladnom lancu i vlastite metode ispunjavanja svih standarda kvalitete, sigurnosti i sljedivosti uz poštivanje nacionalnih i međunarodnih veterinarskih, sanitarnih i zdravstvenih propisa.
Nadzor nad svim aspektima zdrave prehrane u Perutnini Ptuj-Pipo Čakovec višestupanjski je i konstantni proces."
Također, iz Perutnine Ptuj dodatnom su izjavom kazali da moraju napomenuti, kako robu Perutnine Ptuj nisu povukli iz trgovina jer u sustavu Perutnine Ptuj apsolutno nisu pronašli elemente zbog kojih bih takav potez bio potreban. Dopuštaju, međutim, mogućnost, da se to dogodilo van njihovoga sistema. Ujedno dodaju da kategorički pobijaju informaciju da je Ministarstvo bakteriju pronašlo unutar sustava Perutnine Ptuj.
Iz Ministarstva nisu komentirali navode Perutnine Ptuj, već samo ponovili kako stoje iza svoje potvrde koju su dali Danas.hr-u, da je u svježem fileu pilećeg zabatka tog proizvođača pronađena salmonela.
Vezani članci:
arti-201106020802006 arti-201103170592006 arti-201103020579006 arti-201007300484006