Kada je turistički vodič Nenad Blagojević na jednom sajmu sreo proizvođača Rakije Vojvoda Marka Momirovića (28) ni sanjao nije da će to biti početak jednog divnog prijateljstva, ali i velikog uspješnog projekta - Rakije s dušom.
Susreli su se u trenutku kada se Nenad pitao gdje turist u Srbiji može kupiti kvalitetnu rakiju, točnije prepečenicu koju Francuzi, kaže, zovu srpskom vodom života. Raspričali su se na štandu i rodila se ideja.
Rakiju s dušom dvojac spravlja od čačanske rodne i čačanske rane šljive, a svoje prve velike flaše napunili su u proljeće 2016. Štoviše, nedavno su u prodaju pustili Liker s dušom, spravljen od rakije od jabuka s dodatkom meda i propolisa. I pogodili su ukus francuskih i frankofonih turista pa tako kažu sad nema stranca koji s turističke ture kao suvenir iz Srbije nije odnio bar jednu bocu Rakije s dušom u Pariz, Bordeaux ili Marseille.
Inače, Marko Blagojević mladi je tehnolog koji je završio poljoprivredni fakultet i preuzeo "rakijsku tradiciju" od svog djeda te još kao student na drugoj godini prehrambene tehnologije pokrenuo samostalnu zanatsku radnju i do danas vodi posao - uzgaja šljive na 10-hektarskom imanju u selu Svileuva kraj Koceljeve te spravlja rakije. Uz rakiju od šljive nude i onu od marelice, dunje te liker od jabuke i meda.
"Kad gledam ovu rakiju, najdraže mi je što znam da sam od početka do kraja sudjelovao u njenom stvaranju. Od drveta zasađenog prije 10 ili više godina, pa do krajnjeg potrošača – sve smo obiteljski napravili. U taj proces uloženo je vrijeme. U ovom poslu ništa ne može nastati za tjedan dana, a da ima kvalitetu. Zbog toga volim život na selu, jer ste uvijek prirodno spojeni sa onim što spravljate. To me inspirirra i pokreće", kaže mladi tehnolog za Priče s dušom.