SLAVONAC TRAŽIO IZLAZ, A OTKRIO DODATNI BIZNIS: /

'Ako im valja mukte, neće imati pravo zanovijetati ni kada ga budu kupovali'

Image
Foto: PIXSELL/Ilustracija, Robert Anic

Mirko Dizdar iz Srijema tražio je izlaz iz situacije u kojoj se našao i sasvim slučajno dobio ideju kako bi mogao proizvoditi vino. Danas širi i taj biznis.

1.7.2017.
22:32
PIXSELL/Ilustracija, Robert Anic
VOYO logo

Mirko Dizdar (46) iz Nijemaca jedini je vinar u tom velikom srijemskom mjestu na istoku Vukovarsko-srijemske županije, ali i jedini koji se ozbiljnije bavi vinogradarstvom. Dizdar se dvadeset godina bavi i ugostiteljstvom, a želja za proširenjem posla u vrijeme krize prije desetak godina nagnala ga je da proširi djelatnost i da svojim gostim ponudio nešto što sam proizvodi, a ne samo ono što proizvode drugi. Dodatna nevolja se dogodila kada je propao posao u koji je s kompanjonom ušao pa su nastali dodatni dugovi koje je valjalo vratiti.

"Tumarali smo jednog dana prije 10 godina moj bratić i ja po osječkom Pevecu i pažnju su nam zaokupila rostfraj burad, a budući da mi je već dojadilo nositi tacnu s pićima po kafiću, palo mi je na pamet da se bavim vinarstvom koje se logično naslanja na ugostiteljstvo pa smo kupili bačvu od 320 litara. Od prijatelja Ive Šibalića posudio sam pick up i uputio se u obližnji Lovas gdje sam kupio 500 kilograma grožđa sorte frankovka jer, mislio sam, ako zeznem s okusom, neću barem promašiti i boju", priča Dizdar koji je dotad već proučio i svu luteraturu te se educirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ispalo je crno vino k'o grom - pola smo popili odmah, a pola sam podijelio prijateljima. Malo sam špekulantski razmišljao: ako im valja vino kada ga mukte piju, neće imati pravo zanovijetati ni kada ga budu kupovali", priča dodajući kako je iduće godine kupio još jednu bačvu, posadio još vingrada i posudio novac od prijatelja te tako krenuo u proizvodnju.

Danas proizvodi oko 20 tisuća litara vina, ima troje zaposlenih i još od dvojice vinogradara iz Iloka otkupljuje godišnje 20 do 30 tona grožđa sorte frankovka i graševina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vino prodajem uglavnom u selu i prodaju širimo uporedo s porastom proizvodnje jer držim da nema smisla nuditi vino i prebrzo ga prodati pa dio godine nemati vina. Vodim se poslovnom strategijom da imam uvijek zadovoljnu mušteriju koja u svako doba može doći i kupiti vino. Dogodi se da kupac želi kupiti veću količinu, ali ga moram odbiti jer želim imati stalne, pouzdane kupce koji znaju cijeniti ovo što radim i vino uravnotežene kvalitete", kazao je Dizdar za Agroklub.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo