Agencija za rad i zapošljavanje BiH, koja posreduje između zavoda za zapošljavanje drugih država, ove godine još nije dobila nijednu ponudu Hrvatske, Crne Gore ili drugih država, koja se tiče sezonskog rada.
Međutim, to ne znači da državljani BIH neće obavljati sezonske poslove u tim zemljama, već da pa će veliki broj njih, kao i svake godine do sada, sezonske poslove, pretežno u oblasti ugostiteljstva, obavljati na crno.
Prije svega, riječ je o građanima koji će raditi kao konobari, kuhari, spremačice, sobarice ili prodavači.
Tijekom ljetne sezone u primorskim mjestima oni mogu sasvim pristojno zaraditi, pa se zato odlučuju u na takve poslove.
Sobarice zarađuju 300 eura, vrhunski kuhari i do 1.500 eura
Primjerice sobarica ili spremačica može zaraditi 300 eura, a vrhunski kuhar i pet puta više. Mnogi smatraju da ih u tome neće spriječiti ni to što će Hrvatska od 1. srpnja ove godine ući u Europsku uniju, iako još nije poznato kako će se regulirati ovo područje i hoće li kriteriji za sezonske poslove biti oštriji.
Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH, rekli su da iz Hrvatske još uvijek nisu dobili nikakav službeni odgovor.
"Mi smo ponudili Hrvatskoj sporazum o zapošljavanju koji bi obuhvatio i sezonsko zapošljavanje, ali hrvatska strana se još nije izjasnila. Kakvi će uvjeti biti od 1. srpnja još ne znamo, ali ćemo, u svakom slučaju, nastaviti inzistirati na sporazumu", rekli su u Agenciji.
Prema njihovim riječima, Agencija nema nikakvih pokazatelja koliko državljana BIH radi sezonske poslove u Hrvatskoj, jer većina njih ima dvojna državljanstva, tako da se u tom slučaju ne odjavljuju s evidencija nezaposlenih, a s druge strane, u Hrvatskoj se vode kao domaći radnici, pa se ne evidentiraju kao stranci.
Sezonski poslovi su većinom rad na crno
Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti RS, rekao je da više od 95 posto onih koji idu raditi sezonske poslove iz BIH u Hrvatsku ili Crnoj Goru rade na crno te da je to totalno neuređena oblast.
"To je sve na divlje i bez neke kontrole, a koliki je to broj i koje su to strukture to nitko ne zna, no uglavnom ide dosta mladih, te kuhara i konobara'', rekao je za Nezavisne novine.
"Tako će biti i kada Hrvatska uđe u EU. Dok ih ne uhvate oni će raditi", rekao je Savanović.