Sigurni smo da se većina vas već nebrojeno puta našla u situaciji u kojoj ste se nakon par cuga u omiljenom kafiću osjetili prevareni, a sadržaj vašeg novčanika istrošio se prije nego ste se okrenuli.
Niste jedini, ne brinite! Sve je više načina na koji konobari, barmeni, pa i sami vlasnici kafića pokušavaju namaknuti što više love jeftinim smicalicama kod gostiju. Osjećaj nije nimalo ugodan, zar ne?
Koji su to najčešći načini koje pritom koriste, objasnio je Jon Taffer, vlasnik preko 600 kafića i klubova tijekom svoje dugogodišnje karijere.
Mijenjaju skupo piće ulijevajući u njega neku jeftiniju varijantu, pa čak i samo običnu vodu
Ovo uopće nije rijedak slučaj. Konobari često pribjegavaju toj muljaži - u praznu bocu nekog skupog pića ulijevaju jeftini alkohol ili čak vodu (da ga razrijede). Dva su razloga za to - ili to konobar čini na svoju ruku, kako bi zaradio više novaca od jedne boce, ili mu je tako naredio sam vlasnik kafića. U oba slučaja profit je pozamašan.
Daju vam 'skraćena pića'
Zdrobljeni led znači manje pića u čaši. I to neka vam bude jasno. Ovaj popularan trik barmena svakako je jedan od najraširenijih. Vizualno izgleda jako atraktivno, a vaše omiljeno piće preliveno preko leda djelovat će jako atraktivno u čaši te će vam se učiniti da je full puna, iako će tekućine u njoj biti i dvostruko manje nego bi trebalo.
Drugim riječima, konobar ovom cugom poručuju ''Oderat ću te pošteno, naplatit ću ti cijenu cijelog pića, a ti ćeš popiti pola...''
Varaju vas s 'dugim pićima'
Omiljena iluzija barmena. Nemojte biti impresionirani prizorom u kojem on može natočiti čašu iz zavidne udaljenosti. Još jedna varka u nizu koja je tu da odvuče vašu pozornost s količine utočenog pića. Mislite da ste dobili poseban tretman? I ne baš, na račun toga imate samo manje pića u čaši...
Podvaljuju vam 'slaba' pića
Kada barmen drži bocu nad vašom čašom dugo vremena, logično je zaključiti da vam ulijeva više pića, zar ne? Krivo, ali vi ćete ga svejedno velikodušno novčano nagraditi.
''Istina je da drže prst na otvoru boce čime se smanjuje protok pića na puko kapanje. Drže bocu umjesto čaše kako vi ne biste mogli vidjeti koliko malo toga zapravo izlazi, pa u čašu brzo nadodaju leda i ubace slamku'', upozorava.
Ta mala crvena slamka je ključ iluzije zahvaljujući kojoj mislite da slabo piće koje vam je barmen upravo podvalio ima snažniji okus jer beskrupulozni prevaranti te slamke drže umočene u votku ispod šanka. Na taj ste način uvjereni da ste dobili prvoklasnu žesticu, iako je ostatak pića prilično blag.
Želite izbjeći da vas netko nasamari? Naručite bocu!
Jedina stvar s kojom se barmen ne može poigravati jest pivo u boci. 'Nažalost, pivo u boci je vaš najsigurniji izbor. Ono je zapakirano, zapečaćeno i otvara se pred vašim očima', objašnjava Taffer.
Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.
Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.
Pišite nam.