Peter Baker, stručnjak za kavu pri CABI, istraživačkoj grupaciji u Britaniji, uzbunio je stručnjake upozorenjima o "vrhuncu kave", pri čemu misli na to da su, poput zaliha nafte, i zalihe kave na dobrom putu prema neminovnom padu i istovremenom rastu cijena ukoliko se globalna proizvodnja ne poveća.
Najugroženija je osjetljiva sorta arabica, koja se proizvodi u Kolumbiji, a koriste je brendovi poput Nesspresa i Green Mountaina, piše New York Times, a prenosi Poslovni dnevnik.
Na farmi Garzón u kolumbijskoj regiji Cauca, usjevi su čak 70 posto manji nego prije pet godina, navodi. Razlog tome je prosječno povećanje temperature za jedan do dva Celzijeva stupnja u zadnjih 30 godina u regijama gdje se kava proizvodi. Viša temperatura pogoduje razvoju nametnika i gljivica, prvenstveno kavene hrđe, koji uništavaju sjemenke kave. Također, pri višim temperaturama pupoljci ove biljke abortiraju ili plod prebrzo sazrijeva.
Osim toga količina padalina koja je u Kolumbiji zadnjih nekoliko godina porasla za 25 posto oštećuje cvjetove cijenjene arabice, dok razdoblja suše ne dopuštaju da zrna propisno sazriju i zadrže okus. Upravo zbog zadržavanja prepoznatljivog okusa proizvođači odlažu prelazak na otpornije sorte, žale se i na sve skuplje gnojivo za svoje plantaže, a muči ih i čekanje da nove biljke sazriju.
Vezani članci:
arti-201103020122006 arti-201102090121006 arti-201011250052006 arti-201007060019006 arti-201102030025006