LAŽ O PREVISOKIM CIJENAMA U DALMACIJI: /

Evo kako stoje Split i Dubrovnik u usporedbi s drugim europskim destinacijama

Image
Foto: PIXSELL

Bez obzira na nerijetko negodovanje građana zbog visokih cijena, one su u našim najpopularnijim turističkim središtima još uvijek niže od onih u drugim razvikanim turističkim metropolama.

30.8.2017.
7:56
PIXSELL
VOYO logo

Primjerice, u Dubrovniku i Splitu konzumacija ili usluga dvoznamenkasto je niža od cijena u Barceloni, Nici ili Veneciji. No, zato su piće, jela u restoranima ili kokteli značajno skuplji u Splitu i Dubrovniku nego, na primjer, u Pragu, Varšavi, Bratislavi ili Budvi.

Rezultat je to analize koju je napravila Slobodna Dalmacija uspoređujući podatke dostupne na portalu "Expatistan", a koji gostima pruža mogućnost usporedbe cijena u cijelom svijetu za cijeli niz usluga, a koji milijuni gostiju rado konzultiraju prije odlaska na put.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzmu li se u obzir tako Dubrovnik i Split gosti doznaju da su ti naši gradovi za najmanje dvadeset posto jeftiniji od nekoliko desetaka europskih gradova koji su city-break odredišta. Riječ je o uslugama poput brzog ručka, fast-fooda, piva u trgovini i piva u kafiću, gaziranog napitka u trgovini i kafiću, cijene koktela, večere u osrednjem restoranu i nezaobilaznog kapučina na terasi.

Naime, u Barceloni su te usluge 23 posto skuplje nego u Splitu i 26 posto skuplje nego u Dubrovniku. Te dvije perjanice gradskog turizma u Hrvatskoj jeftinije su u tim uslugama od Venecije za 26 posto, Lisabona 13 posto, Nice 29 posto, Berlina 26 posto te od Budve 10 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Česima pivo daleko skuplje kod nas nego kod kuće

U Barceloni brzi turistički ručak stoji 13 eura, koliko i u Splitu, dok je u Dubrovniku nešto jeftiniji (9 eura), a u Lisabonu je 12 eura. No, zato je koktel u Barceloni, pa čak i u Budvi, skuplji za 30 posto nego u Splitu, gdje je šest eura, dok mu je tamo cijena oko devet eura.

U Veneciji su sve ugostiteljske usluge za 26 posto skuplje nego u Splitu, ali je zato dubrovački kapučino (1,85 eura) skuplji nego onaj u Veneciji (1,5 euro).

No, ugostiteljske cijene u mondenoj Nici više su za 32 posto nego u Dubrovniku i za 29 posto više nego u Splitu, piše Slobodna Dalmacija.

U usporedbi s Lisabonom, Split i Dubrovnik su za oko 13 posto jeftiniji u ugostiteljstvu, od Dublina su čak 46 posto jeftiniji, a od preskupe Ženeve u Švicarskoj sve su usluge za 57 posto jeftinije kod nas. Loše su informacije, međutim, za goste koji dolaze iz Praga, u kojemu su ugostiteljske usluge koje smo uspoređivali 11 posto jeftinije nego u Splitu i Dubrovniku, pa je tako ručak u Splitu skuplji 23 posto nego u Pragu, koktel je 20 posto skuplji, a najveća razlika Česima je u cijeni piva, koje je u dalmatinskim pubovima i za 70 posto skuplje nego kod njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično je i s cijenama u Varšavi, koje su 18 posto niže nego naše za ove usluge, a u Bratislavi za deset posto niže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo